Papa Franjo: Sotona uništava jer je pun zavisti

Papa Franjo u svojoj homiliji pojasnio je kako Sotona pokušava uništiti čovječanstvo iz zavisti jer je Bog postao Čovjekom.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
12.11.2019 16:00

- Sotona postoji, sije mržnju i smrt širom svijeta, jer mu je zavidno što je Sin Božji postao čovjekom. To je bilo u središtu homilije pape Franje na misi u Kući svete Marte u utorak 12. studenog.

Papa je razmatrao o prvom čitanju iz Knjige mudrosti, a posebno prvom stihu, koji započinje: "Bog je čovjeka stvorio za neraspadljivost i učinio nas slikom svoje vječnosti". Isti stih nastavlja i dodaje: "A đavolovom je zavišću ušla smrt u svijet".

Papa Franjo objasnio je kako je zavist tog ponosnog anđela koji je odbio prihvatiti utjelovljenje dovela do pokušaja uništenja čovječanstva.

- Tako su ljubomora, zavist i suparništva ušla u naša srca, a umjesto toga mogli bismo živjeti u miru poput braće i sestara. Ovdje počinje borba i želja za uništenjem - kazao je papa Franjo.

Papa Franjo pokušao je opisati imaginarni dijalog s vjernicima. 

- "Ali Oče, nikoga ne uništavam". "Ne? A što je s vašim tračevima? Kad govorite loše o nekome vi ga želite uništiti". Jezik je strašno oružje! Tračevi ubijaju. Kleveta ubija - rekao je papa spominjući se Jakovljeve poslanice.

- Vodimo rat unutar sebe i to smo činili od početka. Kain i Abel su bili braća, ali ljubomora i zavist jednoga uništila je drugog - napomenuo je Sveti Otac i podsjetio - Gledajte večernje vijesti, samo ratovi, razaranja, ljudi umiru bolesti uzrokovane ratovima i slično.

Papa Franjo prisjetio se obljetnice pada Berlinskog zida, strahote rata, nacista i onih koji su "mučili svakoga tko nije iz 'čiste rase'".

- Iza svega toga stoji netko tko nas tjera da radimo ove stvari. To je ono što nazivamo iskušenjem. Kad idemo na ispovijed, kažemo svećeniku: "Oče, mene je napastovalo ovo, ono i drugo...". Netko dotiče vaša srca da vas vodi krivim putem. Netko sije propast i mržnju u naša srca. Danas to moramo jasno reći, u svijetu postoje mnogi koji u sebi siju mržnju i uništavaju.

- Toliko djece umire od gladi i bolesti jer nemaju vodu, obrazovanje niti zdravstvenu zaštitu. Novac potreban za te osnovne potrebe ide u proizvodnju oružja za uništavanje. To se događa u svijetu, ali i u mojoj duši i u vašoj zbog Sotonine zavisti i mržnje - kazao je Papa.

- I zašto Sotona zavidi? Jer je Sin Božji postao jedan od nas. Sotona to ne može podnijeti - podsjetio je Papa.

- Zato on uništava i to je korijen Sotonine zavisti, korijen naših zla, naša iskušenja, to je korijen ratova, gladi i svih katastrofa na svijetu. To se događa čak u politici. Često je jedan političar u iskušenju da baci "blato" na drugoga, da bi ga uništio koristeći laži. To nije zdravo i čisto političko rivalstvo za dobrobit države - kazao je.

- Neki kažu: "ali Oče, Sotona ne postoji, zlo je, takvo eterično zlo." Međtuim, Božja je Riječ jasna. Sotona se naljutio na Isusa. Pročitajte Evanđelje i vidjet će te, to je jasno vjerovali mi ili ne - napomenuo je Sveti Otac.

Papa Franjo zaključio je molivši da Bog potakne naša srca da rastu u vjeri u Isusa Krista, njegova Sina koji je preuzeo našu ljudsku prirodu, da se bore s našim tijelom i da pobijede u svom tijelu nad đavolom i zlom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!