Papa Franjo: Sveci nisu nedostižna bića

Sveti Otac je danas primio u audijenciju članove Kongregacije za proglašenje svetih prigodom 50. obljetnice njezinog osnutka.

1.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
12.12.2019 21:32

Sveti Otac je danas primio u audijenciju članove Kongregacije za proglašenje svetih prigodom 50. obljetnice njezinog osnutka.

- Sveti papa Pavao VI. odlučio je 1969. godine, zamijeniti Kongregaciju za svete obrede s dva različita dikasterija; Kongregacijom za proglašenje svetih i Kongregacijom za bogoštovlje – rekao je papa Franjo i istaknuo – Zadatak je prve priznanje svetosti onih koji su vjerno slijedili Krista.

- Kongregacija je u tih 50 godina ispitala podatke o velikom broju kandidata za svetost kako bi ih dala Crkvi kao uzore kršćanskog života. Mnoga proglašenja blaženima i svetima koja smo slavili posljednjih desetljeća znače da sveci nisu nedostiživa ljudska bića, nego da su nam blizu i da nas mogu podržati na putu života. Naime, to su osobe koje su iskusile muku svakidašnjeg života sa svojim uspjesima i neuspjesima, nalazeći u Gospodinu snagu da se uvijek ostvare i idu dalje Njegovim putom  – rekao je Papa.

Protumačio je kako svaki svetac predstavlja jedan Očev projekt, utjelovljenje i u određenom povijesnom trenutku evanđeosku dimenziju, Božju riječ.

- Stoga je važno da imamo različite vrste svetaca. Osim toga, svetost uvijek prati život Crkve, često i na skrovit način. Zato moramo naučiti strpljivo gledati svetost u Božjem narodu; u roditeljima koji podižu svoju djecu s mnogo ljubavi, u muškarcima i ženama koji rade kako bi prehranili svoju obitelj, u bolesnima, te u starim redovnicama koje se i dalje smiješe. To je često svetost onih koji su u našoj blizini i koji su odraz Božje prisutnosti.

Napomenuo je kako je svetost istinsko svjetlo Crkve te da je zadatak Kongregacije za proglašenje svetih provjeriti različite načine herojske svetosti, kao što je ona najskrovitija.

– Radi se o provjeri koju svakodnevno čini vaš dikasterij i koju je od davnina pomno i ozbiljno činio, preispitujući izvore, dokumente i svaki sud o mogućem mučeništvu, herojskim krepostima, darivanju života i čudu. Riječ je o temeljnim kriterijima koje zahtijeva ozbiljnost predmeta kojim se bave zakonodavstvo i pravedno očekivanje Božjeg naroda koji se povjerava zagovoru svetaca i nadahnjuje njihovim primjerom života - kazao je Papa.

Istaknuo je kako članovi Kongregacije moraju biti potpuno sigurni u proglašenju svetosti te da savjetnici i stručnjaci moraju obavljati svoj posao s potpunom slobodom savjesti.

- Uvijek moramo biti svjesni posebne svrhe tih procesa, a to su Božja slava i duhovno dobro Crkve koji su usko povezani s traženjem istine i evanđeoske savršenosti. Postulatori, koji pokreću i prikupljaju građu za proces proglašenja, ne smiju se dati voditi materijalnim viđenjima, gospodarskim interesima i traženjem vlastite promocije, nego moraju biti svjesni duhovnog karaktera tog procesa - rekao je Sveti Otac.

U svom govoru također je naglasio kako se procesi moraju odvijati evanđeoskom osjetljivošću i moralnom strogošću.

- Potrebno je čudo jer upravo je tamo prst Božji. Bez jasnog Gospodinovog zahvata ne možemo napredovati u procesima proglašenja svetih. Svetost je potreba svakog krštenika i prvotni zadatak njegovog poslanja – zaključio je Sveti Otac. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan