Papa Franjo: Vapaj siromašnih, vapaj je nade Crkve

Riječ Božja koja je naviještena tijekom sv. Euharistijskog slavlja 30. nedjelje kroz godinu pomaže nam moliti promatrajući tri osobe.

5.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
28.10.2019 13:18

U bazilici sv. Petra u Rimu papa Franjo predslavio je sv. misu povodom završetka izvanredne Sinode o panamazonske regije. Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su sinodalni oci sa svećenicima uz prisustvo brojnih laika koji su sudjelovali na ovoj Sinodi.

Riječ Božja koja je naviještena tijekom sv. Euharistijskog slavlja 30. nedjelje kroz godinu pomaže nam moliti promatrajući tri osobe.

- U prispodobi mole farizej i carinik a u prvom čitanju govori se o molitvi siromaha - rekao je papa Franjo.

- Farizej se smatra boljim od drugih … Oni su za njega „ostali, preostali, otpatci“. Koliko smo puta vidjeli kako se to događa u životu i povijesti. Koliko umišljene nadmoći koja se i danas pretvara u ugnjetavanje i iskorištavanje! - istaknuo je Papa.

Sveti Otac je nadalje rekao kako se religija vlastitoga JA nastavlja. U svojim obredima i 'molitvama' zaboravlja na istinsko štovanje Boga koje uvijek prolazi kroz ljubav prema bližnjemu.

- Carinik molitvu ne počinje sa svojim zaslugama, nego s nedostacima - istakao je papa Franjo te nastavio - On ne počinje od svojeg bogatstva, nego od siromaštva. Priznaje se siromašnim pred Bogom i Gospodin sluša njegovu molitvu.

Treću molitvu naveo je molitvu siromašnih, koja prodire kroz oblake, kako piše u knjizi Sirahovoj.

- Siromašni su 'nebeski vratari' koji će nam otvoriti vrata vječnoga života. Nisu se smatrali gospodarima života, nisu se stavljali ispred drugih i bogatstvo im je bilo samo u Bogu. Siromasi su žive slike kršćanskog proroštva - rekao je papa Franjo.

Kao sažetak navedenog u čitanjima Papa je rekao da ako iskreno pogledamo u svoju nutrinu, u sebi vidimo i carinika i farizeja. Carinici smo, jer smo grešnici; farizeji smo, jer smo oholi… To pred drugima vrijedi, ali ne pred Bogom. Molimo za milost kako bismo osjećali da smo potrebiti milosrđa i da smo u sebi siromašni. Upravo nas siromašni podsjećaju da smo i mi siromašni i da Božje spasenje djeluje samo u ozračju nutarnjeg siromaštva.

Na kraju svoje propovijedi Papa je također istakao najvažniji događaj ovih posljednjih dana, Sinodu o panamazonskom području koji se u Vatikanu održavala od 6. do 27. listopada s temom: 'Amazonija – Novi putovi za Crkvu i integralnu ekologiju'. Rekao je kako se tijekom ove sinode imalo milost čuti glas siromašnih i razmišljati o nesigurnosti njihova života koji ugrožavaju pljačkaški modeli razvoja.

- Mnogi su nam svjedočili da je upravo u toj situaciji moguće gledati stvarnost na drugačiji način, prihvaćajući je otvorenih ruku kao dar, nastanjujući stvoreno, ne kao sredstvo koje treba iskoristiti, nego kao dom koji treba čuvati, vjerujući u Boga. On je Otac i, kako kaže Sirah, „sluša molitvu potlačenoga“. Koliko se puta i u Crkvi, glas siromašnih ne sluša, ismijava i ušutkava jer je neugodan. Molimo za milost kalp bismo znali slušati vapaj siromašnih. To je vapaj nade Crkve. Kada njihov vapaj postane naš, i naša će molitva prodirati kroz oblake. Bilo je lijepo i zahvalan sam vam draga sinodalna braćo i oci, što ste ovih tjedana razgovarali srcem i iskreno, iznoseći pred Boga i braću napore i nade - rekao je Sveti Otac.

Nakon misnog slavlja u bazilici, Papa je prije molitve Angelusa na trgu sv. Petra istaknuo je kako se, nakon posljednja tri tjedna održavanja Sinode, ne možemo pretvarati da nismo čuli vapaj zemlje i siromašnih s područja Amazonije.

- Upitajmo se: „Ja, koje dobro mogu učiniti za evanđelje?“ – potaknuo je papa Franjo i dodao – „Tijekom Sinode smo se to pitali, želeći započeti nove putove u navještaju evanđelja. Naviješta se samo ono što se živi. Kako bismo živjeli na Isusov način, kako bismo živjeli na način evanđelja, moramo izići iz sebe.

Nakon molitve Anđela Gospodnjeg papa Franjo pozvao je sve na molitvu krunice za misije, misionare i misionarke te za mir.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan