Papa Franjo na Misi posvete ulja: Mi smo pomazani da bismo pomazivali druge

'Mi svećenici smo siromasi, mi smo slijepac Bartimej i svako jutro ustajemo i tražimo Gospodina: daj mi da ponovo vidim.'

ulje.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.04.2019 20:17

Gospodin nikad nije izgubio direktni kontakt s narodom, uvijek je zadržavao blizinu sa svakom osobom usred mnoštva, rekao je Papa predslaveći svetu Misu posvete ulja u Vatikanu.
 
U zajedništvu svih svećenika koji borave u Vatikanu, razmatrao je o tom mnoštvu koje se često spominje u evanđelju.
 
Izdvojio je tri milosti koje su obilježje Isusa i mnoštva. Milost slijeđenja, divljenja, razlučivanja.
 
'Mnoštvo je tražilo i slijedilo. Ovo je povezano i sa stavom učenika. Učenici su u jednom trenu posumnjali da će što za jesti. Tu započinje klerikalizam, jer su htjeli osigurati svoju komociju, a Gospodin im govori – vi im dajte jesti, budite dio naroda - rekao je Papa.
 
Zatim milost divljenja.
 
- Narod se divio Isusu i njegovim čudima. Sviđalo im se što su bili blagoslovljeni – objasnio je Papa.
 
Potom i milost razlučivanja, nastavio je Papa.
 
- Isus je naučavao kao onaj koji ima vlast, a to je u narodu budilo karizmu razlučivanja. Kada su farizeji raspravljali s njim, mnoštvo je prepoznavalo Isusov autoritet. Znali su razlučiti tko je u pravu – rekao je Sveti Otac.
 
Promišljajuću nadalje o mnoštvu iz evanđelja, Papa ih je izdvojio u 4 grupe: siromasi, zarobljenici, slijepi, potlačeni.
 
- Ne smijemo zaboraviti da su naši modeli ovaj narod s konkretnim licima. Gospodinovo pomazanje liječi i oživljava taj narod. Samo oni čine stvarnim pomazanje duha u nama kojim smo bili pomazani kako bi pomazivali. Mi se nalazimo usred njih i bez straha se možemo identificirati s ovim jednostavnim narodom. Oni su slika naše duše i slika Crkve. Mi svećenici smo siromasi, mi smo slijepac Bartimej i svako jutro ustajemo i tražimo Gospodina: daj mi da ponovo vidim. Mi smo pretučeni kao razbojnik koji leže nasred ceste i potreban dobrog Samaritanca – naglasio je Papa.
 
Homiliju je zaključio pozivom na molitvu.
 
- Molimo draga braćo i stavimo se s Isusom usred našeg naroda, neka Gospodin u nama obnovi pomazanje svoga Duha i svetosti i neka učini da se ujedinimo, da širimo njegovo milosrđe narodu. Tako će se narod ujediniti u Kristu i postati jedna Božji narod koji će imati ispunjenje u kraljevstvu – zaključio je Papa.
 
Prilikom svete Mise papa je blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje, krizmeno ulje, te ulje za ređenje svećenika. Nakon njegove propovijedi svećenici su kao i svakog Velikog četvrtka obnovili obećanja dana na ređenju, da će vjerno obavljati prihvaćenu službu.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!