Papa Franjo na audijenciji: Jaslice su kućno Evanđelje, a Isus kruh života

Pojasnio je kako su jaslice kućno Evanđelje te da jaslice doslovno znače 'hranilište'.

6.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
18.12.2019 12:27

Papa Franjo održao je tradicionalnu audijenciju srijedom u auli pape Pavla VI.

- Ovih dana, dok žurimo pripremiti sve za slavlje, možemo se zapitati: Kako se pripremamo za rođenje Slavljenika? - rekao je Papa.

Kao jednostavan a efikasan način je priprema jaslica. Upravo vezano za jaslice papa Franjo je nedavno u Grecciu (Greču), mjestu gdje je još sv. Franjo Asiški uprizorio prve jaslice, potpisao apostolsko pismo koje govori upravo o značenju ove tradicije.

- Jaslice su živo Evanđelje … jer ga donose na mjesta gdje se živi: u kuće, škole, na radna mjesta i u susreta, u bolnice, staračke domove i na trgove. Upravo tamo gdje živimo jaslice nas podsjećaju na ono bitno: kako Bog nije ostao nevidljiv na nebu, već je došao na zemlju, i postao je čovjekom – djetetom.

Postavljanje jaslica je slavljenje Božje blizine: ponovno otkrivanje da je Bog stvaran, konkretan, živ i opipljiv. U jaslicama, pokraj Isusa su Marija i Josip.

- Možemo samo zamisliti misli i osjećaje koje su proživljavali dok se Dijete rađalo u siromaštvu: radost ali i strepnja - rekao je Sveti Otac.

Pojasnio je kako su jaslice kućno Evanđelje te da jaslice doslovno znače 'hranilište' dok prijevod imena grada u kojemu su bile jaslice, Betlehema, znači 'kuća kruha'.

- Hranilište u kući kruha: jaslice koje radimo kod kuće, gdje dijelimo hranu i ljubav, podsjeća nas da je Isus bitna hrana, kruh života. On je onaj koji hrani našu ljubav; on je onaj koji našim obiteljima daruje snagu kako bi išli naprijed i opraštali si - kazao je papa Franjo.

Naglasio je kako su jaslice više nego ikada aktualne, dok se svakog dana u svijetu proizvode razna oružja i nasilne slike koje ulaze u oči i srce.

Potaknut prikazom jaslica koje je dobio za svoj rođendan, na kojoj je prikazana Djevica Marija kako spava a sv. Josip uspavljuje dijete Isusa, poručio je očevima da budu konkretna pomoć majkama oko brige za malu djecu.

Možemo reći da u jaslicama primjećujemo svakodnevicu: pastiri čuvaju ovce, kovači kuju željezo, pekar priprema kruh; često puta su u pozadini jaslica i prizori iz naši krajolika i situacija naših područja.

- I izgleda kako sve najnormalnije ide dalje, izgleda kao da se svijet nije popravio. No u stvarnosti ima jedna novost, samo jedna ali odlučujuća (presudna) a to je: Isus. U svakodnevnom životu nismo više sami, On prebiva među nama - istaknuo je Papa.

Na kraju je Papa svima čestitao Božić riječima: 'Želim da postavljanje jaslica bude prilika kako bi Isusa pozvali u svoj život, kako bi mu otvorili vrata kako bi se On nastanio. I to će biti istinski Božić!'

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!