Papa o posjetu Tajlandu i Japanu: "Ovo putovanje je dar"

Papa Franjo je na općoj audijenciji na trgu sv. Petra iznio dojmove sa svog 32. apostolskog putovanja u Tajland i Japan.

1.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
27.11.2019 16:10

"Ovo putovanje je dar zbog kojeg sam jako zahvalan Gospodinu", rekao je Papa te dodao kako su ovi posjeti povećali njegovu bliskost i privrženost ovim narodima. "Neka ih Gospodin obilno blagoslovi blagostanjem i mirom", istakao je.

Papa je spomenuo kako je Tajland antičko Kraljevstvo koje se snažno moderniziralo. U susretima sa kraljem, premijerom i drugim predstavnicima vlasti odao je počast bogatoj duhovnoj i kulturološkoj tradiciji Tajlandskog naroda koji je kako je Sveti Otac istakao 'narod lijepog osmjeha'. „Ohrabrio sam ih u zalaganju oko sklada među raznim komponentama nacija, kako bi ekonomski razvoj mogao doprinijeti dobrobiti sviju te kako bi se zaliječile rane iskorištavanja, napose žena i maloljetnika.“ U nastavku svoje kateheze Papa je ukratko naveo susrete koje je imao u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda: posjet vrhovnom budističkom patrijarhu s obzirom da je budizam integralni dio povijesti i života ovog naroda; potom vrlo značajan je bio ekumenski i međureligijski susret na velikom Sveučilištu u Bangkoku.

"Svjedočanstvo Tajlandske Crkve očituje se djelima služenja bolesnicima i posljednjima. Tu se ističe bolnica. St. Luis, koju sam posjetio ohrabrujući bolničko osoblje i susrećući neke od bolesnika", rekao je papa Bergoglio te nastavio, "Posebne sam trenutke posvetio svećenicima i posvećenim osobama, biskupima, i subraći isusovcima. U Bangkoku sam predslavio sv. Misu sa brojnim Božjim narodom na nacionalnom stadionu a zatim u katedrali sa mladima".

Nakon završetka boravka u Tajlandu Papa je otputovao u Japan gdje je odmah po dolasku u nuncijaturi susreo sa Japanskim biskupima koji su s njim podijelili izazove pastirskog rada u Crkvi koja je jako mala, ali je nositeljica Žive vode: Isusovo Evanđelje.

- Moto mog posjeta Japanu bio je 'Zaštititi svaki život'. To je zemlja koja ima utisnute rane atomskog bombardiranja …. U Nagashakiju i Hiroshimi zaustavio sam se u molitvi, susreo neke osobe koje su preživjele bombardiranje te obitelji žrtava. Ponovio sam čvrstu osudu nuklearnog oružja i licemjernog govora o miru proizvodeći i prodavajući ratno oružje - naveo je Sveti Otac.

Nakon ovog posjeta Papa se također susreo i sa preživjelima nakon trostruke katastrofe koja se 2011. godine dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi. Nakon snažnog potresa i tsunamija, kao posljedica zbila se i treća tragedija gdje su se dogodile brojne eksplozije u nuklearnoj centrali. "Kako bi zaštitili život", snažno je istakao Sveti Otac, "trebamo ga ljubiti. U današnje vrijeme u naj razvijenim zemljama ozbiljna je prijetnja gubljenje smisla života."

- Prva žrtva nedostatka smisla su mladi i zato je jedan od susreta u Tokyu bio susret s mladima. Poslušao sam njihova pitanja i njihove sne; potaknuo sam ih da se suprotstave svi zajedno svakom obliku bulizma te pobijede strah i zatvorenost otvarajući se Božjoj ljubavi, kroz molitvu i služenju bližnjima - naglasio je papa Franjo.
 
Na kraju kateheze Sveti je Otac povjerio dobroti i Božjoj providnosti narode Tajlanda i Japana te je izrazio žaljenje i blizinu narodu Albanije i obiteljima žrtava snažnog potresa koji se dogodio u toj zemlji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!