Papa Franjo na katehezi: Ako odabereš Krista, ne možeš ići k vračaru!

Papa Franjo održao je još jednu u nizu kateheza srijedom na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

1.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
04.12.2019 13:40

U svojoj katehezi na općoj audijenciji srijedom papa Franjo je nastavio govor o putovanju Evanđelja svijetom koje se bez stanke širi i prolazi kroz Efez pokazujući svoje spasenjsko djelovanje.

- Zahvaljujući Pavlu oko 12 osoba je primilo krštenje u ime Isusovo te doživljavaju iskustvo širenja Duha Svetoga koji ih obnavlja - rekao je Papa.

Također je istaknuo kako su vidljiva i znamenja koja se događaju po rukama apostola: bolesni ozdravljaju, opsjednuti bivaju oslobođeni. To se događa jer apostol nalikuje svome Učitelju.

Papa Franjo objašnjava kako Božja snaga koja se širi Efezom raskrinkava one koji žele koristiti ime Isusovo kako bi činili egzorcizme ali bez duhovnog autoriteta, odnosno dopuštenja za to.

- Luka naglašava nepodudarnost vjere u Krista i magije. Ako odabireš Krista ne možeš odlaziti magu: vjera je prepuštanje s potpunim povjerenjem u ruke Boga kojega ne upoznajemo po okultnim praksama već po objavi (Isusa Krista) i po besplatnoj ljubavi.

Sveti Otac je nadalje snažno naglasio i pozvao sve da promisle o magijskim praksama i danas.

- Često mislimo da je magija i čaranje stvar prošlosti. No budimo pažljivi: koliki se bave tarotom, čitanjem iz dlana i takvim porocima koji nas odvlače od Krista - kazao je Papa.

Nakon Efeza Pavao kreće prema Jeruzalemu te dolazi do Mileta. Tu poziva starješine crkve u Efezu kako bi im uputio 'pastoralne' smjernice.

- Ovdje iščitavamo posljednje rečenice Pavlove apostolske službe. Luka nam donosi njegove pozdravne riječi, kao neki oblik duhovne oporuke koje apostol upućuje onima koji, nakon njegovog polaska, trebaju voditi Efešku zajednicu. Molim vas, kada dođete svojim kućama otvorite sv. Pismo i pročitajte ove retke iz Djela apostolskih 20. poglavlje 17. redak pa nadalje. To je jedan od najljepših tekstova koje su u Svetom pismu. Pročitajte ih! - sugerirao je Papa.

Pobliže objašnjavajući riječi koje su u ovom poglavlju Djela apostolskih ukazuje na dio u kojem Pavao bodri i ohrabruje odgovorne u toj zajednici, za koje zna da ih vidi posljednji put.

- Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče krvlju svojom.

Papa Franjo ovdje snažno naglašava kako pastiri, biskupi, svećenici i Papa moraju biti u potpunosti bliski sa svojim stadom, koje je otkupljeno predragocjenom krvlju Kristovom, te moraju biti spremni čuvati ga od 'vukova'.

- Svi pastiri moraju bdjeti nad povjerenim stadom ali prije svega pozvani su bdjeti nad samima sobom - naglašava papa Franjo.

Na kraju pozvao je da svi zajedno zamolimo Gospodina da u nama obnovi ljubav za Crkvu i polog vjere koju ona čuva.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan