Papa Franjo o molitvi: ''Oče'' i ''naš'' to nam daje identitet djece i čini nas obitelji

Ako je reći ''Oče'' prostor molitve, onda je ozračje molitve reći ''naš''.

papanbcNEWS.JPG
Autor
radiovaticana.va/Laudato/I.D.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
16.06.2016 21:23
Audio zapis članka

Moleći ''Oče naš'', osjećamo njegov pogled na nama, rekao je papa Franjo na misi u Domu sv. Marte. Istaknuo je da za kršćanina molitve nisu čarobne riječi te je podsjetio da je ''Otac'' riječ koju je Isus uvijek izgovarao u snažnim trenucima svojega života.

- Ne blebetati poput pogana, ne misliti da su molitve magične riječi, pouka je današnjeg evanđeoskog odlomka, u kojem Isus učenike poučava molitvi Očenaša – kazao je Papa.

Sveti Otac je stoga istaknuo važnost riječi ''Oče'' u kršćanskome životu.

- Otac zna što nam je potrebno i prije nego ga molimo. Otac nas sluša u skrovitosti, potaji, kao što nam Isus savjetuje da molimo. Otac nam daje identitet djece – napomenuo je Papa.

Ustvrdio je kako kad kaže ''Otac'', dolazi do korijena svojega identiteta: kršćanskoga identiteta i djeteta Božjega i to zahvaljujući Duhu Svetomu.

- Nitko ne može reći ''Oče'' bez milosti Duha. ''Otac'' je riječ koju je Isus koristio u najsnažnijim trenucima: kad je bio ispunjen radošću, osjećajima: 'Hvalim te Oče, jer si to objavio malenima'; ili pak plačući, pred grobnicom svojeg prijatelja Lazara: 'Hvala ti, Oče, što si me uslišao', a također u posljednjim trenucima života Isus zaziva Oca - podsjetio je papa Franjo.

Istaknuo je Papa kako Isus u snažnim trenucima razgovara s Ocem.

- To je put molitve i prostor molitve. Bez osjećaja da smo djeca, bez govorenja ''Oče'' – upozorio je.

Potom je napomenuo kako je naša molitva poganska, molitva samo riječima, istaknuvši da se sigurno možemo moliti Gospi, anđelima i svecima, ali zaglavni kamen molitve je ''Otac''.

- Ako ne možemo početi molitvu od te riječi, onda nećemo dobro moliti – rekao je.

Riječ ''Otac'', kazao je Papa, nije blebetanje poput poganske molitve, nego zaziv „onoga koji mi je darovao identitet djeteta.

- To je prostor kršćanske molitve ''Oče'', a potom molimo svece, anđele, činimo procesije, hodočašća… Sve je to lijepo, ali uvijek započinje s ''Oče'' i sviješću da smo djeca te da imamo Oca koji nas voli i poznaje sve naše potrebe - kazao je Papa.

Osvrnuo se potom i na dio Očenaša u kojem se govori o praštanju dužnicima, kao što Bog oprašta nama.

- Otac daje nam identitet obitelji. Zbog toga je toliko važna sposobnost praštanja, zaboravljanja uvrjeda, ne zamjeranja – istaknuo je.

Ustvrdio je Papa kako je najbolja moguća molitva, moliti ''Oca'' praštajući svima, potičući na ispit savjesti: ''Doživljavam li Boga kao Oca? Ako ne, valja moliti Duha Svetoga da me pouči da ga tako doživljavam. Potom, znam li zaboravljati prekršaje, praštati? Ako ne, treba moliti Oca, govoreći: 'I ovi su tvoja djeca, učinili su mi ružnu stvar. Pomozi mi oprostiti'. Učinimo taj ispit savjesti.''

- ''Oče'' i ''naš'',  to nam daje identitet djece i čini nas obitelji, kako bismo zajedno išli naprijed u životu – zaključio je Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: