Papa Franjo o opasnosti ogovaranja

U svojoj homiliji razmišljao je o Stjepanu koji hrabro govori narodu, starješinama i pismoznancima.

3.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
28.04.2020 15:10

Papa Franjo na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte posebno je molio da Božji narod bude poslušan odredbama za završetak karantene kako se pandemija ne bi vratila.

- U ovo vrijeme u kojemu se počinju davati odredbe za izlazak iz izolacije, molimo Gospodina da dade svojemu narodu, svima nama, milost pozornosti i poslušnosti odredbama, kako se pandemija ne bi vratila - rekao je Papa na početku mise, a prenosi Vatican News.

U svojoj homiliji razmišljao je o Stjepanu koji hrabro govori narodu, starješinama i pismoznancima. Međutim, oni nisu podnosili jasnoću u nauku pa su ga prema lažnim svjedočanstvima osudili i ubili.

- Isto su učinili s Isusom nastojeći uvjeriti narod da je bogohulnik. To je divljaštvo; krenuti od lažnih svjedočanstva kako bi se 'provodila pravda' - napomenuo je Papa te naveo slične slučajeve o kojima govori Biblija, kao što su Suzana i Nabot.

Kazao je kako se takve stvari događaju i danas. Dao je primjer kako se lažne vijesti i klevete pojavljuju kad neki političar želi ići na izbore.

- To je društveni linč. Tako su učinili sa Stjepanom, iskorištavajući prevareni narod, a to se događa i s današnjim mučenicima kao što je, primjerice, Asia Bibi. Bila je deset godina u zatvoru, jer je bila osuđena na temelju klevete i naroda koji je želio njezinu smrt. Pred gomilom lažnih vijesti koje stvaraju mišljenje, često se ne može ništa učiniti - kazao je Papa potom aludirajući na holokaust.

Zatim je naglasio kako je istina drugačija. Ona je svjedočanstvo istinitosti onoga u što se vjeruje. Drugim riječima, istina je jasna i transparentna.

- Mislimo na nas, na naš jezik; svojim komentarima često započinjemo takav linč. I u našim kršćanskim ustanovama vidjeli smo mnogo svakodnevnih linčeva koji su nastali iz ogovaranja. Neka nam Gospodin pomogne da budemo pravedni u svojim sudovima, da ne započinjemo ili ne slijedimo osudu koja proizlazi iz ogovaranja - rekao je na kraju papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!