Papa Franjo o 'umjetnosti kršćanske ljubavi'

Kateheza tijekom opće audijencije srijedom.

51.jpeg
Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
13.11.2019 15:07

Na prepunom Trgu svetog Petra papa Franjo nastavio je još jednu u nizu kateheza tijekom opće audijencije srijedom. Na samom početku pozdravio je sve bolesnike, njih oko 250, koji su audijenciju pratili iz aule pape Pavla VI.

- Djela apostolska govore o Pavlu, koji je neumoran evangelizator, koji nakon boravka u Ateni nastavlja pronositi Evanđelje svijetom. Nova etapa njegovog misionarskog putovanja je Korint, komercijalni i kozmopolitski grad, zahvaljujući dvjema važnim lukama - kazao o je Papa.

Nadalje Sveti Otac je govorio o gostoprimstvu bračnog para koji je primio Pavla, Akvila i Priscila, koji su bili prisiljeni preseliti se iz Rima u Korint nakon što je car Klaudije naredio da svi Židovi napuste Rim.

- Židovi su bili proganjani i u ono vrijeme, svjedoci smo i u naše vrijeme progona Židova: prošlo stoljeće svjedoči užasnim brutalnostima koja su se vršila nad Židovima, napose Drugi svjetski rat. No i dan danas se događaju progoni i zlostavljanja Židova i to treba prestati jer oni su naša braća - istaknuo je papa Franjo.

Papa kao primjer gostoljubivosti daje ovaj bračni par koji su imali srce puno vjere u Boga i velikodušno prema drugima. Upravo su zbog toga uvijek bili spremni primiti one, koji su kao i oni, bili pridošlice. Upravo ova osjetljivost im pomaže da ne budu usredotočeni na sebe i tako ostave mjesta 'umjetnosti kršćanske ljubavi': otvorili su vrata svoje kuće i primili Pavla.

- Na taj način nisu ugostili samo evangelizatora, već i navještaj koji on donosi sa sobom: Kristovo Evanđelje koje je 'snaga Božja svakome tko vjeruje' - objasnio je Papa.

Također postoji još jedna stvar koja povezuje Akvilu i Priscilu sa apostolom Pavlom: oni su bili, kao i Pavao, šatorari (izrađivali su šatore).

- Pavao je jako cijenio ručni rad i tome je davao privilegirano mjesto u kršćanskom svjedočenju - istakao je Sveti Otac. To je također bio pravi način uzdržavanja sebe ne opterećujući druge.

Sveti Otac također naglašava ulogu 'kućnih Crkava' kojih je primjer dom Akvile i Priscile, mjesto slušanja Božje riječi i slavljenja Euharistije.

- I danas postoje kuće i obitelji gdje dom postaje 'domus ecclesiae', kućna Crkva. Zato Pavao može govoriti o 'Crkvi u njihovom domu' - rekao je papa Franjo.

Ulogu ovog bračnog para Pavao više puta ističe u svojim poslanicama. Papa je kao vrhunac njihovog gostoprimstva i kršćanskog svjedočenja naveo rečenicu iz poslanice Rimljanima: 'Pozdravite Prisku i Akvilu, suradnike moje u Kristu Isusu. Oni su za moj život podmetnuli svoj vrat; zahvaljujem im ne samo ja nego i sve Crkve pogana'.

- Evo, ovo je prvi primjer prihvaćanja – kršćanskog gostoprimstva - snažno je naglasio papa Franjo.

Kako je često naglašavao papa Benedikt XVI, u prvim kršćanskim vremenima laici su bili evangelizatori i zahvaljujući njima evanđelje je došlo sve do nas. Kako bi se ukorijenilo u narode, kako bi se kršćanstvo živo razvilo, neophodno je bilo zalaganje ovih obitelji, ovakvih bračnih parova, ovakvih kršćanskih zajednica, i vjernika laika koji su bili 'humus' rasta vjere (Papa Benedikt XVI.)

- Zamolimo Oca koji je izabrao učiniti od supružnika svoju 'pravu živu skulpturu' da proširi svoj Duh na sve kršćanske parove po primjeru Akvile i Priscile. Njima se trebamo moliti kao bi pomogli supružnicima kako bi bili istinski evangelizatori - istaknuo je Papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!