Papa Franjo odao priznanje Benediktu XVI. kao 'teologu i pastiru'

Na svečanosti u Vatikanu u subotu 9. studenoga papa Franjo uručio je Ratzingerove nagrade kanadskom filozofu Charlesu Tayloru i afričkom teologu Paulu Bereu.

ffd.jpg
Autor
IKA/Laudato/A.K.K.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
09.11.2019 18:07

Na ceremoniji dodjele papa Franjo odao je priznanje teološkim nastojanjima svoga predšasnika pape u miru Benedikta XVI. Cilj mu je bio da unatoč promjenama u svijetu, različitim vremenima i uvjetima, sačuvamo živu vjeru. Želio je da vjernici svjedoče svoju vjeru jezikom koji njihovi suvremenici razumiju. Teolog i pastir Joseph Ratzinger nikada se nije pridružio apstraktnoj kulturi pukih misaonih modela već je uzor potrage za istinom u kojoj su razum i vjera, inteligencija i duhovnost trajno povezani, istaknuo je papa Franjo.

Odao je priznanje i ovogodišnjim dobitnicima nagrade filozofu Charlesu Margrave Tayloru (87) iz Kanade i teologu Paulu Bereu (53) iz Burkine Faso za njihove priloge istinskom dijalogu kršćanstva s različitim kulturama.

Tako je Taylor izvanredno predstavio pitanje sekularizacije pozivajući na pronalaženje novih načina kako živjeti i izraziti transcendentne dimenzije ljudske duše, istaknuo je Papa. Prvi dobitnik te nagrade iz Afrike Bere predstavlja pak modernu afričku teologiju koja ozbiljno shvaća inkulturaciju, naime širenje islama i dugo doba kolonizacije spriječile su istinsku afričku inkulturaciju kršćanske poruke, napomenuo je Papa.Ratzingerovu nagradu već devetu godinu zaredom dodjeljuje Vatikanska zaklada Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. Papi kandidate predlaže znanstveno vijeće Zaklade koje čine kardinali Angelo Amato, Kurt Koch, Ravasi, Luis Ladaria i regensburški biskup Rudolf Voderholzer. 


 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!