Papa Franjo: poruka spasenja podrazumijeva dužnost svjedočenja

Sadržaj poslanja koji je Isus povjerio apostolima je sljedeći: naviještati, krstiti, poučavati put koji je Učitelj naznačio.

apostolska-palaca-papa-franjo.jpg
Autor
vaticannews.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.05.2020 13:44

Evanđelje današnje liturgije nam pokazuje apostole koji su se okupili u Galileji, 'na gori gdje im je Isus naredio', rekao je papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače u Rimu.
 
- Tamo se dogodio posljednji susret uskrslog Gospodina sa svojima. Riječ 'gora' puna je simboličkog značenja. Isus je na gori proglasio blaženstva, na goru se povlačio kako bi molio, tamo je primao mnoštvo i liječio bolesne. No taj put, na gori, nije više Učitelj koji djeluje i poučava, nego Onaj koji traži od učenika da djeluju i naviještaju, povjeravajući im poslanje kojim će nastaviti njegovo djelo – istaknuo je Sveti Otac.
 
Uvodi ih u poslanje među svim ljudima: 'Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!', citirao je papa.
 
- Sadržaj poslanja koji je povjerio apostolima je sljedeći: naviještati, krstiti, poučavati put koji je Učitelj naznačio, to jest Evanđelje. Ta poruka spasenja prije svega podrazumijeva dužnost svjedočenja na koju smo i mi, današnji učenici, pozvani kako bismo položili račun o svojoj vjeri. Suočeni s tako zahtjevnim zadatkom i misleći na svoje slabosti, osjećamo se neprikladni, kao što su se osjećali i sami apostoli. No ne smijemo se obeshrabriti, moramo se sjećati Isusovih riječi koje im je uputio prije uzašašća na nebo: 'Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta'.
To obećanje jamči neprestanu i utješnu Isusovu prisutnost među nama – rekao je.
 
Ta se nada ostvaruje po njegovom Duhu Svetom koji Crkvu vodi, da kao suputnica svakom čovjeku, hodi kroz život. Taj Duh Sveti kojega su poslali Krist i Otac, daje oproštenje grijeha i posvećuje sve one koji se, kajući, s povjerenjem otvaraju njegovom daru. Obećavajući da će s nama ostati do kraja vremena, Isus počinje biti prisutan kao Uskrsli. Radi se o prisutnosti koja se objavljuje u riječi, u sakramentima, u neprestanom i nutarnjem djelovanju Duha Svetoga, naglasio je papa Franjo.
 
- Neka Djevica Marija svojom majčinskom zaštitom prati naš put. Od nje učimo kako biti nježni i hrabri da bismo bili svjedoci poput uskrslog Gospodina – zaključio je Papa. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!