Papa Franjo potpisao Zakon za borbu protiv korupcije i nepotizma u Vatikana

Papa Franjo potpisao je novi zakon u obliku motuproprija u upravljanju Vatikana i Svete Stolice namijenjen boljem upravljanju financijama Vatikana te sprječavanju korupcije i nepotizma.

5.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Press Association
Objavljeno:
 
01.06.2020 20:25

Apostolsko pismo pod naslovom 'Pravila o transparentnosti, kontroli i konkurenciji javnih ugovora Svete Stolice i države Vatikana' daje nove postupke za dodjelu javnih ugovora kojima je cilj povećati nadzor i odgovornost te osigurati rad Vatikana i Svete Stolice samo s provjerenim financijskim partnerima, prenosi Catholic News Agency.

U motupropriju potpisanog 19. svibnja, a koji je stupio na snagu 1. lipnja 2020. godine, papa Franjo naglašava da će promicanje istodobnog i pravednog doprinosa ekonomskih profesionalaca, u kombinaciji s transparentnošću i kontrolom postupaka dodjele ugovora, omogućiti bolje upravljanje resursima koje pruža Sveta Stolica.

Dokument je objavljen nakon prošlomjesečnog izvješća koji je pokazao kako se Sveta Stolica suočava s značajnim deficitom, dok se istovremeno suočava s istragama sumnjivih financijskih transakcija i ulaganja u Državnom tajništvu Vatikana. Ovime papa Franjo pokazuje kako je ozbiljno shvatio svoju predanost unutarnjim reformama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!