Papa Franjo prihvatio prijedlog velikogoričke župe

"Neka treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi".

biblija-laudato-screenshot.jpg
Autor
hkm.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.01.2020 12:59

Apostolskim pismom u obliku motu proprija "Aperuit illis", papa Franjo je odredio da se treća nedjelja kroz godinu proglasi blagdanom Božje riječi.

Dokument je objavljen  30. rujna, na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice preminuća tog glasovitog prevoditelja Biblije na latinski jezik, koji je govorio: 'Nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista'.

Međutim, mnogima nije poznato da je čašćenje Božje Riječi Biblijskim bdjenjem prvi put održano na početku korizme 2001. godine u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, piše Hrvatska katolička mreža.

Naime, više se godina na redovitim susretima okupljala manja skupina župljana. Čitali su Božju Riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na važnost Božje Riječi. Premda se nadahnuće javilo laicima, ponajprije Marijanu Bušiću, ideju čitanja Biblije neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao tadašnji župnik mons. Josip Frkin. Tijekom stotinjak sati za ambonom crkve izmijenilo se oko 200 čitača koji su čitali po pola sata.

- Supruga, prijatelji i ja nekoliko smo se godina sastajali ili kod kuće ili u župi čitajući Bibliju i pokušavajući je zajedno shvatiti. Župnik je odmah prihvatio našu ideju o cjelodnevnom čitanju i nije požalio. Bilo je komentara da ćemo noću čitati zidovima, no crkva nije bila prazna ni u najsitnije sate. Za čitanje je potrebna samo Biblija i mjesto na kojem ćemo je čitati, a onda se okupe stotine ljudi od kojih se mnogi i obrate ili naprosto nađu odgovore u svom čitanju. I nikome ne nedostaje osmijeh dok silazi s ambona - riječi su inicijatora bdijenja Marijana Bušića.

Riječ je Božja, putem Biblijskog bdjenja, iz velikogoričke župe Navještenja BDM 'nastavila trčati i proslavljati se' i u drugim župama diljem Hrvatske (Pula, Omiš, Okučani, Karlovac, Zagreb, Sesvete, Tomislavgrad, Bizovac, Našice, Split…), a prešla je i granice Domovine. Tako je u Rimu 2008. godine održana Biskupska sinoda o Božjoj Riječi. Na početku Sinode neprekidno čitanje cjelovitoga Svetoga pisma započeo je sam Sveti Otac Benedikt XVI.

U materijalima objavljenima nakon Sinode istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja BDM o uvođenju blagdana Riječi Božje. Tako ove godine prvi put slavimo Nedjelju Božje Riječi do koje je došlo, moglo bi se reći, poticajem upravo hrvatskih vjernika.

Velikogorički župljani svjedoče da cilj svih dosadašnjih Biblijskih bdjenja nije bilo samo čitanje Biblije, već da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući te da svi članovi obitelji počnu živjeti prema Riječi Božjoj, zaključuje HKM.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: