[FOTO] Papa Franjo razgledao jaslice inspirirane hrvatskim narodnim nošnjama

Papa Franjo posjetio izložbu '100 Jaslica u Vatikanu' gdje je razgledao jaslice hrvatske umjetnice Margarete Krstić.

Presepe-1-(1).jpg
Autor
Margareta Krstić/Laudato/D.T.
Fotograf
Margareta Krstić/Laudato
Objavljeno:
 
11.12.2019 09:48
Papa Franjo, posjetio je tradicionalnu međunarodnu izložba '100 jaslica u Vatikanu' koja se ove godine održala po 44. put, a na kojoj je izlagala i hrvatska umjetnica Margarete Krstić.
 
-  Nekoliko dana nakon potpisivanja apostolskog pisma Admirabile signum Papa je želio dati još jedan znak svoje pozornosti ovoj tradiciji vjere - rekao je šef tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.
 
Tijekom posjeta izložbi Papa Franjo je pozdravio umjetnike potom se pomolio i blagoslovio prisutne. Tom prigodom nastupio je komorni zbor iz Budimpešte, koji je izveo nekoliko božićnih pjesama. Ove godine u Sali Pio X. u Via dell'Ospedale la Roma, izložba okuplja više od 130 jaslica iz oko 30 zemalja svijeta.
 
Ove godine Hrvatsku je predstavljala Margareta Krstić čije su jaslice bile inspirirane hrvatskim narodnim nošnjama: Sveta Obitelj odjevena u cresku nošnju, a klanjaju joj se prvi hrvatski kraljevi Tomislav, Krešimir i Zvonimir, te par odjeven u selačku narodnu nošnju, slavonsku i šestinsku nošnju, žene Istre, otoka Krka, Vrlike, pastirica i pastir iz Dalmatinske zagore a anđeo u petrinjskoj nošnji. Ukupno 18 skulptura i ovčice su oslikane u patiniranoj bijeloj keramici visine oko 38 cm.
 
Jaslice je posvetila svojoj kćeri Erni Krstić koja je obitelj zasnovala na Cresu. Postavljanje jaslica povjerila je svojoj starijoj kćeri Milici Dmiović koja ima izuzetan umjetnički dar a ujedno je i diplomirani kateheta tako da je jaslice postavila s velikom radošću. Sveti Otac Franjo također je zastao pred Margaretinim jaslicama i razgledavao. Na audijenciji 22. studenog 2017. Margareta mu je poklonila sličnu hrvatsku priču jaslica.
 
Posjetitelji na izložbi imaju priliku kroz izložene jaslice, produbiti znanje o božićnoj umjetnosti, čak i u njenim konstruktivnim i stilskim aspektima. Jaslice se svake godine u potpunosti obnavljaju, dolaze iz gotovo svih talijanskih regija i oko 30 stranih zemalja. To su djela talijanskih i stranih umjetnika, kolekcionara, učenika osnovnih i srednjih škola, predstavnika kulturnih i društvenih udruga, državnih i lokalnih tijela te nacionalnih i stranih muzeja. Izrađene su od raznih materijala: koralja, srebra, stakla, keramike, drva, tkanine, papira, tijesta itd., a dimenzije variraju od minijaturnog formata do onih na razini očiju, statične ili pokretne jaslice. Starinske  jaslice, koje dolaze iz muzeja i privatnih zbirki, djela su nastala od najpoznatijih majstora i umjetnika koji su živjeli u prošlosti, a potječu iz područja najstarije tradicije jaslica kao što su Kampanija, Lazio, Ligurija, Puglia, Sicilije i iz inozemstva. 
 
Izložbu je 8. prosinca otvorio Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije i mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici. Na otvaranju bila su prisutna diplomatska predstavništva raznih zemalja, između ostalog iz: Burkine Faso, Hrvatske, Paname, Poljske, Slovenije, Španjolske i Tajvana.
 
Posjetitelji izložbu mogu razgledati svakoga dana od 7. prosinca 2019. do 12. siječnja 2020. godine.
 
 
Fotogalerija
Margareta-Krstic-i-Milica-Dmiovic-(1)
20191207_122918-(1)
Rijecke-jaslice-Margareta-Krstic,-Gran-Guardia-Verona-(1)

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan