Papa: Isus bira u skladu sa svojim planom ljubavi

Papa izrazio blizinu sirijskom narodu i oboljelima od koronavirusa

9.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
08.03.2020 16:05

- Današnja podnevna molitva s Papom koji se nalazi zatvoren u biblioteci, pomalo je neobična, no vidim vas i blizu sam vam - rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, koja je bila prenošena putem elektroničkih medija iz biblioteke Apostolske palače.

Name, Papa je današnji podnevni nagovor održao iz biblioteke Apostolske palače i na taj se način pridržavao preventivnih odredbi s obzirom na epidemiju koronavirusa.

- Evanđelje nam današnje druge korizmene nedjelje prikazuje događaj Isusovog preobraženja (Mt 17,1-9). Isus je sa sobom uzeo Petra, Jakova i Ivana, te se popeo na visoku goru koja simbolizira Božju blizinu, kako bi im pomogao da bolje shvate otajstvo Njegove osobe koja će morati trpjeti, umrijeti i potom uskrsnuti. Naime, Isus im je počeo govoriti o patnji, smrti i uskrsnuću koji su ga čekali, no nisu mogli prihvatiti tu perspektivu. Zbog toga je Isus, kada su došli na vrh gore, uronio u molitvu i preobrazio se pred njima: 'I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost' - kazao je Papa.

Objasnio je kako su preobraženjem trojica učenika pozvani prepoznati u Isusu Sina Božjega, koji sja u slavi.

- Tako su napredovali u poznavanju svojeg Učitelja, shvaćajući da ljudska dimenzija ne izražava svu Njegovu stvarnost; njihovim je očima otkrivena Isusova nadzemaljska i božanska dimenzija. I odozgo je odjeknuo glas koji je kazao: 'Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!' To je bio Otac nebeski koji je potvrdio Isusovo postavljanje na položaj, koji je već primio na dan krštenja na Jordanu, i koji je pozvao učenike da ga slušaju i slijede - nadodao je.

Kazao je kako je Petru, Jakovu i Ivanu dao privilegij da svjedoče preobraženju, ali ipak će ga Petar zanijekati, a Jakov i Ivan tražiti prva mjesta u Njegovom kraljevstvu.

- Isus ne bira u skladu s našim kriterijima, nego u skladu sa svojim planom ljubavi. Radi se o besplatnom i bezuvjetnom izboru, slobodnom pothvatu, božanskom prijateljstvu koje ne traži ništa za uzvrat. I kao što je pozvao tu trojicu učenika, tako neke i danas zove da mu budu blizu, kako bi mogli svjedočiti. Biti svjedok, dar je koji nismo zaslužili; osjećamo se neprikladnima, no ne možemo se povući natrag s izgovorom da smo nesposobni. Nismo bili na brdu Tabor, nismo svojim očima vidjeli Isusovo lice kako sjaji kao sunce. Pa ipak, i nama je dana riječ spasenja i vjera, te smo u različitim oblicima iskusili radost susreta s Isusom. I nama Isus kaže: 'Ustanite, ne bojte se!'. U ovom svijetu koji je obilježen sebičnošću i pohlepom, Božje je svjetlo zamračeno svakodnevnim brigama. Često kažemo: nemam vremena za molitvu, nisam sposoban za obavljanje službe u župi i odgovoriti na zahtjeve drugih. No ne smijemo zaboraviti da smo po krštenju i krizmi, koje smo primili postali svjedoci, ne po našoj sposobnosti, nego po daru Duha Svetoga. U ovo prigodno korizmeno vrijeme, neka nam Djevica Marija pomogne zadobiti poslušnost Duhu Svetom koja je neophodna za odlučan hod putem obraćenja - kazao je Sveti Otac.  

Na kraju je Sveti Otac potaknuo na molitvu za stanovnike na sjeverozapadu Sirije.

- Pozdravljam udruge i skupine koje se solidarno zauzimaju za sirijski narod i osobito za stanovnike na sjeverozapadu Sirije koji su prisiljeni bježati zbog nedavnih ratnih zbivanja. Obnavljam svoju veliku zabrinutost zbog nehumane situacije u kojoj se nalaze ti bespomoćni ljudi, uključujući mnogo djece koja riskiraju svoje živote, kazao je Papa i nadodao kako ne Ne smijemo skrenuti pogled s te humanitarne krize, nego joj moramo dati prednost u odnosu prema svakom drugom interesu.

Također je izrazio i molitvenu blizinu svima koji pate od koronavirusa, te svima koji se brinu za njih.

Neka nam korizmeno vrijeme svima pomogne dati evanđeoski smisao i ovom trenutku kušnje i žalosti - rekao je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan