Papa: Izaberimo Božji put, a ne onaj svojega 'ja'

'Postoji put onih koji poput dvojice u polasku, dopuštaju da ih paraliziraju razočaranja života i nastavljaju dalje tužni: i postoji put onih koji ne stavljaju u prvi plan sebe i svoje probleme, već Isusa koji nas pohodi i braću koja očekuju njegov posjet'

90.jpeg
Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
26.04.2020 14:08

Danas je papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače, rekao kako evanđelje koje danas slušamo govori o poznatom događaju učenika iz Emausa, odnosno priči koja počinje i završava u hodu.

- Radi se naime o putovanju dvojice apostola koji tužni zbog skončanja Isusovih događaja, napuštaju Jeruzalem i vraćaju se svojim kućama, hodajući otprilike 11 km. To je putovanje koje započinje po danu, i odvija se dobrim dijelom nizbrdo. Ima i putovanje povratka: novih 11 km u smiraj dana, dijelom hodajući uzbrdo, nakon uloženog napora prilikom polaska. Dva putovanja: jedno lagano po danu, a drugo mukotrpno po noći. Ipak, prvo se odvija u tuzi, a drugo u radosti. U prvom je Gospodin koji hoda uz bok s njima, ali ga ne prepoznaju, tijekom drugog ga na vide, ali osjećaju da je blizu. U prvom su neutješni i bez nade; u drugom trče donijeti drugima radosnu vijest susreta s Uskrslim Isusom - kazao je Papa.

Objasnio je kako dva različita putovanja prvi učenika, govore nama, Isusovim učenicima današnjice da u životu imamo pred sobom dva oprečna smjera.

- Postoji put onih koji poput dvojice u polasku, dopuštaju da ih paraliziraju razočaranja života i nastavljaju dalje tužni: i postoji put onih koji ne stavljaju u prvi plan sebe i svoje probleme, već Isusa koji nas pohodi i braću koja očekuju njegov posjet. Evo ishoda: treba se prestati okretati oko vlastitoga 'ja', razočaranja iz prošlosti, neostvarenih ideala i krenuti dalje gledajući najveću i istinitu stvarnost života: 'Isus je živ i on me ljubi'. Obrat u koračanju je ovaj: prijeći od mislima o sebi u stvarnost moga Boga; prijeći igrom riječi sa 'sebe' u onaj 'da'. Od onog kondicionala 'da nas je on oslobodio, da me Bog poslušao, da je život išao putem kojim sa ja htio, da sam imao ovo ili ono…' To su naši 'da' i 'ako', slični onima dvojice apostola. Oni su međutim prešli na onaj 'da': 'Da Gospodin je živ, hoda s nama. Da, sada, ne sutra, krećemo na put kako bi ga navijestili' - dodao je Sveti Otac.

Papa je objasnio kako su u susretu s Isusom dvojica iz Emausa prvo mu otvaraju svoja srca, potom ga slušaju kako tumači Pisma, te ga pozivaju k sebi doma.

- To su tri prijelaza koja možemo i mi učiniti u našim kućama: prvo, otvoriti srce Isusu, predati mu svoje breme, napore, razočaranja života: drugo, slušati Isusa, uzeti u ruke Evanđelje, čitati već danas iz 24. poglavlja Lukina evanđelja; treće moliti Isusa istim riječima ovih apostola: 'Gospodine, ostani s nama': sa svima nama jer te trebamo, kako bi pronašli put - istaknuo je papa Franjo.

Napomenuo je kako smo u životu u trajnom hodu, te postajemo ono prema čemu smo usmjereni.

- Izaberimo Božji put, a ne onaj svojega 'ja'. Otkrit ćemo da nema neočekivanog, nema uspona, nema noći s kojima se ne možemo suočiti uz Isusa. Gospa, Majka od puta koja je, prihvaćajući Božju riječ, od cijeloga svojega života učinila jedan 'da' Bogu, neka nam pokaže put - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!