Papa: Kad se čovjek ne klanja Bogu, to ga vodi obožavanju samoga sebe

Propovijed pape Franje na Misi povodom Bogojavljena u bazilici svetog Petra bila je usredotočena na smisao i važnost klanjanja.

papa-misa.jpg
Autor
vaticannews.va/hr/Laudato/K.P.
Fotograf
Catholic News Agency
Objavljeno:
 
06.01.2020 18:54

Klanjanje je gesta ljubavi koja mijenja život, istaknuo je papa Franjo u propovijedi misnog slavlja svetkovine Bogojavljenja, piše Vatican News.
 
Obraćajući se vjernicima okupljenima u bazilici svetog Petra, Sveti se Otac ponajprije usredotočio na likove mudraca i Heroda, koji predstavljaju dva različita puta. Cilj je puta kojim idu mudraci klanjanje Bogu, što je smisao hoda kršćanskog života. To je hod prema Gospodinu, a ne prema nama samima. Nasuprot tome, Herod obožava jedino samoga sebe, primjetio je papa.
 
Kad se čovjek ne klanja Bogu, to ga vodi obožavanju samoga sebe. Čak i kršćanski život, bez štovanja Gospodina može postati uljudan način isticanja samoga sebe i svojih sposobnosti, rekao je Sveti Otac i upozorio kako je to ozbiljan rizik: služiti se Bogom, a ne služiti Bogu. Koliko smo puta interes Evanđelja zamijenili vlastitim interesima, koliko smo puta ono što nama odgovara obàvili religioznošću, koliko smo puta vlast po Božjoj zamisli, odnosno služenje drugima, zamijenili s vlašću kako ju zamišlja svijet, a to je služenje sebi!
 
- Osim Heroda, u Evanđelju postoje još neke osobe koje se ne odu pokloniti, a to su svećenički glavari i narodni pismoznanci. Poznaju proročanstva, znaju kamo ići, ali ne idu. Iz toga možemo izvući pouku. U kršćanskom životu nije dovoljno znati; bez izlaska iz samoga sebe, bez susreta, bez klanjanja ne poznaje se Boga. Teologija i pastoralna učinkovitost malo koriste ukoliko se ne padne na koljena; ako se u tome ne slijedi mudrace – kazao je Sveti Otac.
 
Kljanjanjem se shvaća da se vjera ne svodi na skup lijepih učenja, već je riječ o odnosu ljubavi prema živoj Osobi. U susretu licem u lice s Isusom prepoznajemo Njegov lik. Klanjajući se otkrivamo da je kršćanski život priča ljubavi s Bogom, gdje nije dovoljno imati dobre ideje, već Njega treba staviti na prvo mjesto, kao što netko tko je zaljubljen čini s osobom koju voli. Takva mora biti i Crkva, klanjateljica zaljubljena u Isusa, svoga zaručnika, rekao je papa Franjo.
 
- Ako budemo u stanju kleknuti pred Isusom, pobijedit ćemo napast da svatko ide svojim putom. Zapravo, klanjati se znači izlazak iz najvećega robovanja, onog samom sebi. Klanjati se znači staviti Gospodina u središte kako ne bismo više bili usredotočeni na sebe, dati pravi poredak stvarima, a prvo mjesto prepustiti Bogu. Klanjati se znači staviti Božje planove ispred moga vremena, mojih prava i mojega prostora. To je prihvaćanje nauka iz Svetoga pisma: ‘Gospodinu, Bogu svom se klanjaj’ - istaknuo je Papa.
 
Klanjati se znači osjetiti da pripadamo jedni drugima i Bogu, osloviti Boga s ‘ti’ u svojoj nutrini, oživotvoriti Ga, puštajući Ga da uđe u naš život, učiniti da Njegova utjeha siđe na svijet. Klanjati se znači otkriti da je za molitvu dovoljno reći: „Gospodin moj i Bog moj!“ (Iv 20,28); i prepustiti se Njegovoj nježnosti. Klanjati se znači susresti Isusa bez liste zahtjevā, s jedinom molbom da budemo s Njime. Kad se klanjamo, dopuštamo Isusu da nas izliječi i promijeni - primijetio je Papa.
 
- Klanjanjem dajemo Gospodinu priliku da nas preobrazi svojom ljubavlju, da nam osvijetli tamu, da nam pruži snagu u slabosti i hrabrost u kušnjama. Klanjati mu se znači ići do onog bitnog; to je način oslobađanja od mnogih beskorisnih stvari, od ovisnosti koje umrtvljuju srce i ošamućuju um. Klanjanjem se nauči odbaciti ono čemu se ne smije klanjati, odnosno boga novca, boga potrošnje, boga užitaka, boga uspjeha i vlastito ‘ja’ uzdignuto do statusa boga – istaknuo je papa Franjo.
 
Klanjati se znači biti malen u prisutnosti Svevišnjega, otkriti pred Njim da životna veličina nije u tome koliko imamo, već koliko volimo. Klanjati se znači, pred otajstvom ljubavi koja nadilazi sve udaljenosti, ponovno otkriti da smo braća i sestre, crpsti dobro iz izvora te u bliskom Bogu pronaći hrabrost za približiti se drugima. Klanjati se znači biti u stanju šutjeti pred božanskom Riječi, kako bismo naučili izgovarati riječi koje ne ranjavaju, već tješe, rekao je Papa.
 
Na kraju propovijedi Sveti je Otac potaknuo da si svatko postavi pitanje: ‘Jesam li kršćanin koji se klanja?’
 
- Crkva mora više isticati molitvu klanjanja. Moramo rasti u klanjanju. To je mudrost koju svaki dan moramo učiti. Mnogi kršćani koji mole ne znaju se klanjati. Pronađimo vremena u danu za klanjanje i stvorimo prostor za klanjanje u našim zajednicama - potaknuo je papa Franjo i zaključio da ćemo onda, poput mudraca, doživjeti veliku radost.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan