Papa: 'Kršćanin koji se ne zna optuživati, nije dobar kršćanin'

'Isus ne podnosi licemjerje'

17.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media

- Znati se optužiti pred Bogom liječi nas od licemjerja - rekao je papa Franjo danas na Misi u Domu svete Marte, osvrćući se na evanđelje današnje liturgije u kojem se govori kako je neki farizej pozvao Isusa na ručak, piše Vatican News.

Pozvali su Isusa kako bi ga osudili

- Budući da je Isus odmah prišao stolu i nije napravio obredno pranje, farizej ga je kritizirao. Postoji određeno ponašanje koje Gospodin ne podnosi, a to je licemjerje. To je ono što se događa u današnjem evanđelju. Pozvali su Isusa na ručak da bi ga sudili, a ne radi prijateljstva. Licemjerje doista znači prikazivati se na jedan način, a biti u stvari nešto drugo. To znači tajno misliti drugačije od onoga kako se prikazujemo - kazao je Sveti Otac.

Licemjerno ponašanje dolazi od đavla

- Isus ne podnosi licemjerje. Često farizeje naziva licemjerima i obijeljenim grobovima. Nije to uvreda, nego istina. Izvana ste savršeni, dapače uštirkani i upravo besprijekorni, no iznutra ste drugačiji. Licemjerno ponašanje dolazi od đavla koji je veliki lažljivac i licemjer, a licemjeri su njegovi baštinici. Đavao koristi jezik licemjerja i zla koje pokušava sijati u naše srce. S licemjerima se ne može živjeti, no ima ih. Isusu je stalo razotkriti licemjerje; zna da će ga upravo to licemjerno ponašanje odvesti u smrt, jer licemjeri ne razmišljaju koriste li dopuštena sredstva ili ne, nego idu dalje - naglasio je Papa.

Taj jezik se svakodnevno koristi

- Netko bi mogao prigovoriti i reći: 'kod nas nema takvog licemjerja'. No pogrešno je tako misliti. Jezik licemjerja, neću reći da je normalan, nego je uobičajen i svakodnevno se koristi. To znači prikazivati se na jedan način, a biti nešto drugo. U borbi za moć, na primjer, zavist se i ljubomora na jedan način prikazuju izvana, a unutra su otrov koji ubija, jer licemjerje uvijek ubija, prije ili kasnije ubije. Potrebno je ozdraviti od tog ponašanja, a lijek je za to pred Bogom govoriti istinu, to jest sebe optužiti - naglašava Papa.

Naučiti se optuživati

- Moramo naučiti sebe optuživati tako da kažemo: učinio sam to, mislim loše, zloban sam, zavidim, želio bih uništiti onoga. Ono što je u nama, potrebno je reći pred Bogom. To je duhovna vježba koja nije uobičajena, nismo na to navikli, no pokušajmo to činiti; optuživati sebe, vidjeti se u grijehu, u licemjerju i pokvarenosti koje ima u našem srcu. Budući da đavao sije pokvarenost, potrebno je reći Gospodinu: 'Gospodine pogledaj me kakav sam'. To treba ponizno reći. Naučimo optuživati sebe. Možda je to preteška stvar, no potrebno je. Kršćanin koji se ne zna optuživati, nije dobar kršćanin i u opasnosti je da padne u licemjerje. Sveti Petar je Gospodinu rekao: Odlazi od mene jer sam čovjek grešnik! Molimo Gospodina kako bismo naučili sebe optuživati - zaključio je Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!