Papa: Liječnici služe životu od početka do kraja

Jučer je papa Franjo u Vatikanu primio u audijenciju oko 500 članova Svjetskog saveza liječnika katolika među kojima su bili i hrvatski predstavnici.

papica.jpeg
Autor
vaticannews/Laudato/L.G.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
23.06.2019 10:05

Sveti Otac započeo je svoj govor izrazima poštovanja prema posveti Presvetom Srcu Isusovu koju su članovi spomenutog saveza učinili jučer u Vječnom gradu. Papa je potom istaknuo da su prve kršćanske zajednice Isusa često prikazivale

Sveti Otac je već u početku govora objasnio okupljenima kako su već prve kršćanske zajednice Isusa proglasile liječnikom, naglašavajući Njegovu pažnju i suosjećanje prema onima koji pate zbog bilo kakve bolesti.

- Isus je bio blizak oboljelima ili osobama s invaliditetom, a pogotovo onima koji su zbog toga bili prezreni i marginalizirani. Tako je Isus prekinuo s osuđivanjem oboljelih osoba kao grešnika te im je svojom bliskošću očitovao beskrajnu ljubav Boga Oca prema Njegovoj najpotrebnijoj djeci - rekao je papa Franjo dodavši da se zato skrb o oboljelima javlja kao jedan od temeljnih vidika Kristova poslanja.

Sveti je Otac istaknuo da Isus dodiruje oboljele i patnike te im dopušta da Ga dotaknu, čak i u slučajevima kada je to bilo zabranjeno.

- Za Njega iscjeljivanje znači približavanje osobi, koju čak i pita što želi da joj učini. Moglo bi biti iznenađenje da liječnik osobu koja pati upita što od njega očekuje. Ali, liječiti za Isusa znači ući u dijalog kako bi se iznijela želja ljudskog bića i slatka snaga Božje ljubavi koja djeluje u njegovom Sinu, jer iscjeljivanje znači započeti put: put olakšanja, utjehe, pomirenja i iscjeljenja – kazao je papa Franjo.

Papa je pozvao članove Svjetskog saveza liječnika katolika da se približe onima koji prolaze kroz trenutke kušnje zbog svoje bolesti.

- Potrebno je liječiti ih nježno i s poštovanjem prema dostojanstvu te tjelesnoj i mentalnoj cjelovitosti osobe, pažljivo slušati, pri odgovoru koristiti odgovarajuće riječi koje prate geste skrbi, što ih čini humanijima i učinkovitijima. Vi ste kao liječnici pozvani dati nadu koja dolazi od Boga, ali i od onih koji rade u medicinskim istraživanjima, kojima odajemo priznanje – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo u svom se govoru dotakao i napretka u medicini, no ujedno razmišljajući i o posljedicama tog napretka.

- Možemo i moramo ublažiti patnju te obrazovati sve kako bi postali odgovorniji za svoje zdravlje i zdravlje bližnjih. Moramo se također prisjetiti da liječiti znači poštovati dar života od početka do kraja. Nismo mi vlasnici života. Život nam je povjeren, a liječnici mu služe – rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!