Papa: Molimo kako bi sjeme koje je posijano donijelo plodove onako kako je Njegova volja

''Tada Bog blagoslovi Nou i njegove sinove i reče im: 'Plodite se i množite i zemlju napunite. A za vašu krv, za vaš život, tražit ću obračun: tražit ću ga od svake životinje; i od čovjeka za njegova druga tražit ću obračun za ljudski život“ (Post 9, 1.5) uvodni je tekst iz knjige Postanka kojim je započela kateheza pape Franje tijekom opće audijencije srijedom u dvorani sv. pape Pavla VI. u Vatikanu.

181114_GeneralAudience_MarinaTestino_05.jpg
Autor
Nina Fedor/Laudato/M.S.
Fotograf
Marina Testino
Objavljeno:
 
06.02.2019 11:05
Ovo Papino apostolsko putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate bilo je vrlo bitno jer, sjećajući se susreta 2017. u Al-azhar, u Egiptu, Papa je ispisao, prema svojim riječima, jednu novu stranicu povijesti dijaloga između kršćanstva i islama te zalaganja oko promicanja mira u svijetu koja se temelji na ljudskom bratstvu.
 
- Po prvi puta jedan je Papa posjetio Arapski poluotok. Providnost je htjela da je taj posjet učinio upravo jedan Papa po imenu Franjo, 800 godina nakon susreta sv. Franje Asiškog sa sultanom al Malik al-Kamilom. Često sam, tijekom mog posjeta, mislio na sv. Franju. To mi je pomoglo da u srcu očuvam Evanđelje, ljubav Isusa Krista, dok su se odvijali razni susreti tijekom moga posjeta. U mom srcu bilo je Evanđelje Kristovo, molitva Ocu za svu njegovu djecu, napose za najsiromašnije, žrtve nepravde, ratova, bijede..., rekao je papa Franjo.
 
Još jednom je zahvalio svim predstavnicima vlasti i vjerskim autoritetima na njihovom srdačnom prijemu. Napose je zahvalio svećenicima, redovnicima i redovnicama te laicima koji daju životnost (animiraju) prisutnost kršćana u toj zemlji.
 
- Imao sam priliku susresti svećenika, 90-godišnjaka koji je prvi došao na ova područja kako bi pružao pastirsku podršku kršćanskim, katoličkim zajednicama u ovoj zemlji. U kolicima je, slijep ali osmjeh ne silazi s njegovog lica. Također sam upoznao i drugog svećenika, također 90-godišnajaka koji još uvijek hoda i ohrabruje kršćane koji žive u UAE, i one koji su doselili u Emirate iz Libanona, Indije, Filipina i drugih zemalja, istaknuo je Papa.
 
Napose važan trenutak koji se dogodio tijekom Papinog 48-satnog boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bilo je potpisivanje dokumenta o ljudskom bratstvu kojeg su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhar u kojem su, navodi Sveti Otac: ''željeli utvrditi poziv svih muškaraca i žena kako bi bili braća jer smo svi Božji sinovi i kćeri. Tim dokumentom želimo osuditi svaki oblik nasilja, napose onom koja se prikriva vjerskim motivima, te kako bi se zalagali oko širenja autentičnih vrijednosti i mira“.
 
Papa je rekao kako će se ovaj dokument proučavati u školama i na fakultetima te je pozvao da svi, koliko je moguće, prouče ovaj dokument jer to je povijesna deklaracija koja govori o miru, slobodi i pravima žena.
 
Na kraju svog posjeta Sveti je Otac, prije svog povratka u Rim, predslavio svečano Euharistijsko slavlje na stadionu u Abu Dhabiju. Na sv. Misi, tijekom koje je bilo pročitano Evanđelje o blaženstvima, Sveti Otac napose je, u svojoj propovijedi, istakao dva blaženstva kojima je htio ohrabriti tamošnji kršćanski zajednicu: blago krotkima i blago mirotvorcima. ''U toj Misi napose smo molili za mir i pravdu, s posebnom nakanom za Srednji Istok  i Jemen.''
 
- Draga braćo i sestre ovo putovanje je jedno od 'Božjih iznenađenja'. Slavimo dakle Njega i Njegovu providnost te molimo kako bi sjeme koje je posijano donijelo plodove onako kako je Njegova volja, poručio je papa Franjo na kraju svoje audijencije.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!