Papa: Molimo za ugrožene obitelji i lihvare koji se žele okoristiti

Papa Franjo predvodio je jutarjnu Misu u Domu svete Marte u kojoj je nastavio s posebnim nakanama u vrijeme pandemije.

17.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
23.04.2020 16:35

Tako se danas posebno spomenuo obiteljī u teškoćama koje su u još većim nevoljama zbog onih koji iskorištavaju ovu situaciju i njihove potrebe, prenosi Vatican News.

- Na više se strana osjeća jedna od posljedica pandemije; brojne su obitelji u potrebi, gladne su, ali im, nažalost, pomaže skupina lihvarā. To je još jedna pandemija; društvena pandemija. Obitelji osobā koje imaju samo neki jednodnevni posao ili, nažalost, rade na crno, što ne smiju, i nemaju za hranu - rekao je Papa na početku Mise potaknuvši na molitvu za te obitelji, ali i za lihvare.

U prigodnoj homiliji Sveti Otac osvrnuo se na prvo čitanje iz Djela apostolskih (Dj 5, 27-32). U njemu se govori o Petru koji na prijetnje Židova odgovara da se treba pokoravati Bogu negoli ljudima te je pred svima progovorio o Isusovom uskrsnuću.

- Netko se može zapitati: Ma je li to onaj Petar koji je zanijekao Isusa? Onaj Petar koji se toliko bojao, koji je bio kukavica? Na kraju čak kaže: 'I mi smo svjedoci tih događaja i Duh Sveti, kojega dade Bog onima što mu se pokoravaju'. Koji je bio Petrov put kojim je došao do toga, do te hrabrosti, te otvorenosti, do toga da se izloži? – upitao je Papa te dodao kako je jednsotavno mogao pristati na kompromise i umiriti svećenike.

Podsjetio je kako je Crkva u povijesti mnogo puta morala napraviti kompromise kako bi spasila Božji narod. Međutim, ističe kako je Petar u ovoj situaciji hrabro rekao: 'Nema kompromisa. Vi ste krivi'.

- U čemu je tajna, odakle ta snaga koju je imao Petar te došao do toga? Prije muke Isus je rekao apostolima: 'Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu'. Trenutak je to kušnje: 'Bit ćete poput pšenice'. Petru pak kaže: 'Ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera'. To je Petrova tajna: Isusova molitva. Isus moli za Petra, da ne malakše njegova vjera i da učvrsti svoju braću u vjeri - kazao je Papa istaknuvši da to Isus čini sa svima nama.

Primijetio je kako smo navikli moliti Isusa neku milost, ali nismo navikli kontemplirati Isusa koji moli za nas.

- Petar je bio sposoban proći cijeli taj put od plašljivca do odvažnoga čovjeka, uz dar Duha Svetoga, zahvaljujući Isusovoj molitvi. Isus je zagovornik; trebamo imati više pouzdanja u Isusove molitve, više nego u svoje vlastite - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!