Papa: Neka vas ne ometaju vanjske stvari, napravite prostora Isusu

Istaknuo je da su kršćani kao Ivan Krstitelj pozvani prepoznati lice koje je Bog izabrao i prihvatio u Isusu Kristu, poniznom i milosrdnom.

2.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
16.12.2019 10:10
Papa Franjo prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu obratio se prisutnim vjernicima s porukom za Treću nedjelju došašća.

- Spasenje obuhvaća cijelog čovjeka i obnavlja ga. No to novo rođenje, s radošću koja ga prati, uvijek pretpostavlja umiranje samima sebi i grijehu koji je u nama - rekao je papa Franjo.

Istakao je kako je Došašće, vrijeme iščekivanja, u kojem nas liturgija poziva na radost. Treća nedjelja Došašća upravo se zato naziva i nedjelja 'Gaudete- raduj se'.

- Riječ Božja nas poziva s jedne strane na radost, a s druge na svjesnost da naše postojanje podrazumijeva i trenutke sumnje, u kojima je teško vjerovati. Radost i sumnja, iskustva koja su dio našeg života - istakao je Papa.

 
Govorio je kako se proročkom pozivu u evanđelju nedjeljne liturgije suprotstavlja sumnja Ivana Krstitelja koji je preko svojih učenika upitao Isusa: 'Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?'
 
- To je ista stvarnost koja u svakom vremenu iskušava vjeru – rekao je Sveti Otac i istaknuo – No Božji čovjek gleda dalje od toga, jer mu Duh Sveti daje da u svojem srcu čuje snagu Njegova obećanja i on naviješta spasenje: 'Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, On sam hita da vas spasi!'

I tada se sve preobražava; pustinja cvjeta, utjeha i radost vladaju izgubljenim srcima, hromi, slijepi i nijemi ozdravljaju. To je ono što se ostvaruje s Isusom; slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.

 
- Pripremamo se kako bismo prihvatili, ne neki lik iz bajke, nego Boga koji nas zove, uključuje i pred kojim se nameće izbor- istakao je Sveti Otac - Dijete koje leži u jaslama ima lice naše najpotrebitije i najsiromašnije braće i sestara koji su privilegirani u odnosu na to otajstvo, jer većina je njih često u stanju prepoznati Božju prisutnost među nama.
 
Papa Franjo je rekao također da Došašće, vrijeme milosti, govori nam da nije dovoljno vjerovati u Boga: potrebno je svakog dana pročišćavati našu vjeru.
 
- Neka nam Djevica Marija pomogne da nas ne ometaju vanjske stvari, nego da u srcu napravimo prostora za Onoga koji je već došao, te ponovo želi doći kako bi ozdravio naše bolesti i dao nam radost - rekao je na kraju svog nagovora prije molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Neposredno poslije pozdravio je sve prisutne na Trgu napose djecu koja su tradicionalno došla iz cijelog grada kao i iz Italije te su sa sobom ponijeli kipiće djeteta Isusa koje su, nakon što ih je Papa blagoslovio, ponijeli svojim domovima te će ih na Badnjak staviti u jaslice.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!