Papa: Osjetimo Boga dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva

'Dopustimo, dakle, da do nas dopre utješna poruka Uskrsa.'

angelus27.JPG
Autor
vaticannews.va/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.04.2019 18:04

Na početku nagovora prije molitve Kraljice neba, na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, Papa je podsjetio kako se kroz čitav ovaj tjedan produljuje uskrsna radost Isusova uskrsnuća.
 
- Kristovo uskrsnuće predstavlja najpotresniji događaj u ljudskoj povijesti koji svjedoči o pobjedi Božje ljubavi nad grijehom i smrću i daje našoj nadi u život temelj čvrst poput stijene. Dogodilo se ono što je bilo ljudski gledano nezamislivo: „Isusa Nazarećanina […] Bog… uskrisi oslobodivši ga grozote smrti“ (Dj 2, 22.24) – rekao je Papa.
 
Osvrnuo se zatim na Evanđelje dana, u kojem se s Matejom vraćamo na prazan Isusov grob.
 
- Dobro nam je u duhu se vratiti na prazan Isusov grob. Žene, pune straha i radosti, trče javiti učenicima da je grob prazan; i u tom trenutku pred njima se pojavljuje Isus. Isus razgoni strah iz njihovih srca i još više ih ohrabruje da navijeste braći što se dogodilo. Sva evanđelja naglašavaju ulogu žena, Marije Magdalene i drugih, kao prvih svjedoka uskrsnuća. Muškarci su se, u strahu, zatvorili u dvorani Posljednje večere. Petar i Ivan, obaviješteni od Magdalene, tek su nakratko izašli i na brzinu posjetili grob ustanovivši da je otvoren i prazan. Ali žene su prve susrele Uskrsloga i donijele navještaj da je On živ – rekao je Papa.
 
Naglasio je kako Isusove riječi upućene ženama odzvanjaju i za nas: 'Ne bojte se! Idite, javite…' (r. 10).
 
- Nakon obreda Vazmenog trodnevlja, koji su nam dali ponovno proživjeti otajstvo smrti i uskrsnuća našega Gospodina, sada ga očima vjere promatramo uskrslog i živa. I mi smo pozvani osobno ga susresti i postati njegovi navjestitelji i svjedoci – pozvao je Sveti Otac.
 
Podsjetio je kako smo u Kristu i svi mi uskrsnuli, prešavši iz smrti u život, iz ropstva grijeha u slobodu ljubavi.
 
- Dopustimo, dakle, da do nas dopre utješna poruka Uskrsa i obavije nas svojim slavnim svjetlom, koje raspršuje tamu straha i tuge. Uskrsli Isus hoda uz nas. On se očituje onima koji ga zazivaju i ljube. Prije svega u molitvi, ali i u jednostavnim radostima koje se žive s vjerom i zahvalnošću. Želim da svi osjetimo njegovu prisutnost dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva, promatranja prirode – pozvao je Papa.
 
Na kraju je sve prisutne uputio u zagovor Djevici Mariji 'da možemo bogato crpiti mir i spokojstvo, te darove Uskrsloga, kako bismo ih dijelili s braćom, osobito s onima kojima je najpotrebnija utjeha i nada'.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!