Papa: Siromasi su baštinici Božjega kraljevstva

U Vatikanu predstavljena Papina poruka za III. svjetski dan siromaha

siromasni.jpg
Autor
IKA/laudato/L.G.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
13.06.2019 16:39

Tema ovogodišnje poruke za III. Svjetski dan siromaha je "Ufanje ubogih neće biti zaludu", a preuzeta je iz Psalma (9, 19). Dokument je predstavljen u Vatikanu na blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika siromaha. Papa ističe u poruci da se sa siromasima postupa kao s otpadom, društvo ih danas osuđuje i odbacuje, ali oni i siromaštvo ima spasotvornu moć, prenosi IKA.

Siromasi na koje misli Papa su muškarci, žene i djeca, žrtve novih oblika ropstva, siročad, beskućnici i napušteni.

- Siromasi su posljedice migracija, čiji se broj iz dana u dan povećava u društvu velikih neuravnoteženosti. Podižu se zidovi, sprječava im se ulazak. Među njima ima i onih koji se uzdaju u Gospodina. Crkva, kao i svaki kršćanin, pozvana je na pružanje pomoći. To nisu brojevi, već osobe kojima treba ići u susret. Kršćani su dužni sijati među njima nadu i povjerenje – naglašava papa Franjo.

U poruci se spominje gospodarski razvoj kao jedan od razloga rasipanja dobara i obogaćivanja male skupine na štetu velikog mnoštva ljudi. Papa među nove robove siromaštva ubraja obitelji prisiljene na iseljavanje, siročad, mlade bez posla zbog političkih kratkovidnosti, doseljenike koji su žrtve interesa i instrumentalizacija, prostitutke, ovisnike i bezbrojne beskućnike, koji lutaju gradovima.

Papa je posebno ražalošćen činjenicom da je siromasima oduzeta i nada te u svojoj bijedi ne vide ni svjetlo na kraju tunela.

- Sveto pismo neumorno skreće pozornost na siromahe, potlačene i ponižene, koje je Isus ljubio, poistovjećujući se svakim od njih. Među blaženstvima im je dao prvo mjesto. Povjerio je posebnu dužnost apostolima da s odgovornošću daju siromasima nadu. To je posebno potrebno u ovo naše vrijeme, kad se neodgovorno postupa sa siromasima. Svi smo pozvani dotaći njihova tijela, kompromitirajući se osobno u službi istine evangelizacije – ističe Papa.

Papa Franjo se na kraju obraća posebno volonterima koji su prvi shvatili važnost pružanja pomoći siromasima te i od njih traži jači zamah u potrazi za onim što je siromasima najpotrebnije.

- To je u prvom redu dobrota srca, neovisno o kulturi i načinu izražavanja. To pretpostavlja ostaviti po strani podjele do kojih dolazi zbog političkih i ideoloških svjetonazora – rekao je Papa.

Tom Papinu pozivu pridružili su se i biskupi europskih biskupskih konferencija apelom iz Bruxellesa kojim pozivaju vjernike da odgovore na vapaj zemlje i siromaha, prenosi IKA

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!