Papa: 'Svake godine proslavite datum krštenja u svom srcu'

'Otac, naime, u Isusu objavljuje svoju milinu, dok Duh silazi na Njega u trenutku krštenja na rijeci Jordanu'

56.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
13.01.2020 12:23

Papa Franjo tijekom popodnevnog nagovora na blagdan Krštenja Gospodnjega, na Trgu svetog Petra, istaknuo je kako na ovaj blagdan ponovno otkrivamo svoje krštenje, a čijeg se datuma često i ne sjećamo.

- Znamo datum svog rođenja, ali ne znamo uvijek koji je datum našega krštenja. Sigurno neki od vas to ne znaju. Eto zadaće koju trebate napraviti kod kuće. Kad se vratite, pitajte: kada sam krštena? Kad sam kršten? I svake godine proslavite datum krštenja u svom srcu. Učinite to. Na to nas ujedno obavezuje pravednost prema Gospodinu koji je bio tako dobar s nama - kazao je Papa.

Sveti Otac je tijekom podnevnog nagovora istaknuo kako je Isus ljubljeni Očev Sin, pa tako i mi, ponovno rođeni iz vode i Duha Svetoga znamo da smo voljena djeca, piše Vatican News.

- Braća brojne braće, kojima je dano važno poslanje svjedočenja i naviještanja beskrajne Očeve ljubavi svim ljudima. Otac, naime, u Isusu objavljuje svoju milinu, dok Duh silazi na Njega u trenutku krštenja na rijeci Jordanu - objasnio je Papa.

Istaknuo je kako Mesija ne treba biti pročišćen, jer je On onaj koji pročišćuje.

- Njegova odluka da primi sakrament iznenađuje Krstitelja. Ali, Bog je svet, Njegovi putovi nisu naši, Isus je Božji put, nepredvidljivi put. Zapamtimo da je Bog, Bog iznenađenja - rekao je papa Franjo.

Kazao je kako je za Ivana je udaljenost između njega i Isusa golema, nepremostiva.

- Međutim, Sin je Božji došao upravo kako bi premostio udaljenost između čovjeka i Boga. Ako je, naime, Isus potpuno na Božjoj strani, onda je potpuno i na strani čovjeka, te spaja ono što je bilo podijeljeno. Mesija traži krštenje kako bi se ispunilo svu pravednost, odnosno kako bi se ostvario Očev naum koji prolazi putem sinovske poslušnosti i solidarnosti sa slabim i grješnim čovjekom. To je put poniznosti i potpune Božje blizine sa svojom djecom - istaknuo je.

Nadodao je kako prorok Izaija naviješta pravednost Sluge Božjega, koji svoje poslanje ostvaruje u svijetu na način suprotan svjetovnom duhu.

- 'On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja' (Iz 42, 2-3). To je ponašanje blagosti; tomu nas Isus uči svojom poniznošću i blagošću; ponašanje jednostavnosti, poštovanja, umjerenosti i skrivenosti, koje se i danas traži od Gospodinovih učenika. Žalosno je to reći, ali koliko se Gospodinovih učenika pravi važnima time što su Gospodinovi učenici. Nije dobar učenik onaj koji se pravi važan. Dobar je učenik onaj ponizni, blagi, onaj koji čini dobro ne dajući da ga se vidi. U misionarskom djelovanju, kršćanska je zajednica pozvana ići u susret drugima uvijek predlažući, a ne namećući, te dajući svjedočanstvo i sudjelujući u konkretnom životu ljudi - istaknuo je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!