Papa: Tako se očituje vječnost; nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama

'Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi.'

papa.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
12.08.2019 11:31

Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene! – istaknuo je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, citirajući evanđelje nedjeljne liturgije.
 
Isus svoje učenike poziva na stalnu budnost kako bi uočili Božji prolazak u svojem životu (usp. Lk 12,32-48).
 
- Prije svega 'opasani bokovi', slika je koja podsjeća na ponašanje hodočasnika koji je spreman za put. Radi se o tome da se ne ukorjenjujemo u ugodna i sigurna prebivališta, nego da se u jednostavnosti i povjerenju prepuštamo Božjoj volji koja nas vodi prema cilju. Tko ima povjerenja u Boga, dobro zna da život vjere nije nešto statično – rekao je Sveti Otac.
 
Nastavio je kako Gospodin sljedeće traži da imamo 'upaljene svjetiljke' kako bismo mogli rasvijetliti tamu noći.
 
- Pozvani smo živjeti istinsku i zrelu vjeru, sposobnu osvijetliti mnoge 'noći' života. Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi. Ta nam je svjetiljka povjerena za dobro svih – rekao je papa Franjo.
 
Naglasio je kako nitko ne može imati sigurnost u vlastito spasenje, ne zanimajući se za druge.
 
- Istinska vjera otvara srce bližnjemu i potiče na konkretno zajedništvo s braćom, osobito s onima koji su u potrebi – rekao je Papa.
 
U drugom dijelu evanđelja Isus pripovijeda prispodobu o slugama koji čekaju povratak gospodara koji se vraća sa svadbe, prikazujući tako još jednu dimenziju budnosti: biti spremni za posljednji i konačan susret s Gospodinom.
 
'Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!' – citirao je Papa i objasnio – Tim nas riječima Isus podsjeća da je život hod prema vječnosti. Kako u poslanici Hebrejima piše, 'nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo'. U toj perspektivi svaki trenutak postaje dragocjen i zbog njega treba živjeti i djelovati na ovoj zemlji, imajući u srcu čežnju za nebom.
 
Dodao je kako ne možemo uistinu razumjeti u čemu se sastoji ta najveća radost, ali Isus nam je dao da je naslutimo uz pomoć prispodobe o gospodaru koji će na povratku, našavši sluge budnima, 'pripasat se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih'.
 
- Tako se očituje vječna nebeska radost; situacija se preokreće, nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama. Misao o konačnom susretu s Ocem, bogatim milosrđem, ispunja nas nadom i potiče na stalnu zauzetost za svoje posvećenje i izgradnju pravednijega i bratskijega svijeta. Neka Blažena Djevica Marija svojom majčinskom zaštitom podrži to naše nastojanje – zaključio je Sveti Otac.
 
Nakon molitve Angelusa podsjetio je kako je u ponedjeljak 70. obljetnica Ženevskih konvencija, važnog međunarodnog pravnog sredstva koje nameće ograničenja upotrebi sile, a cilj im je zaštita civila i zarobljenika u ratu.
 
- Svi se moraju pridržavati ograničenja koja su postavljena međunarodnim humanitarnim pravom, štiteći nenaoružano stanovništvo i civilne strukture, osobito bolnice, škole, mjesta bogoštovlja i izbjegličke kampove. Ne zaboravimo da su rat i terorizam uvijek veliki gubitak za cijelo čovječanstvo, rekao je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan