Papa: Uvijek i svugdje tražite mir

'Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati'.

9.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
15.04.2020 15:22

Na današnjoj audijenciji papa Franjo je održao katehezu o sedmom blaženstvu koje smatra najaktivnijim i najkreativnijim, prenosi Vatican News.

- Postoje dvije zamisli mira; prva se u Bibliji pojavljuje kao riječ 'shalòm', a znači izobilje, procvat, blagostanje. Kada se na hebrejskom želi shalòm, želi se lijep, pun, sretan život, ali i u smislu istine i pravednosti, koje će se ispuniti u Mesiji, knezu mira. Drugo značenje koje se daje riječi 'mir' jest jedna vrsta unutarnje smirenosti. Mir kao mirovanje, sklad, unutarnja ravnoteža - kazao je papa Franjo.

Primijetio je kako je to drugo shvaćanje nepotpuno i ne može se apsolutizirati, jer nemir u životu može biti važan trenutak rasta.

- Često sâm Gospodin sije u nama nemir kako bismo Mu išli u susret, kako bismo ga našli. U tom je smislu to važan trenutak rasta; međutim, može se dogoditi da je unutarnji mir rezultat pripitomljene savjesti, a ne pravoga duhovnog otkupljenja - istaknuo je Sveti Otac.

Potom je pokušao usporediti Isusove riječi da je njegov mir drugačiji od mira svijeta, zapitajući se kakav je to mir kojeg daje svijet.

- Gledajući brojne sukob, često se do mira dolazi ili pobjedom jedne strane, ili putem sporazuma. Međutim, moramo utvrditi da je povijest puna mirovnih sporazuma pobijenih ponovnim ratovima, ili promjenom istih ratova na druge načine ili na druga mjesta - primijetio je Papa istaknuvši kako Isusov mir uništava neprijateljstvo i pomiruje po davanju života na križu.

- Tko su stoga mirotvorci? Sedmo je blaženstvo najaktivnije, izrazito djelotvorno, podrazumijeva inicijativu i radinost - napomenuo je primijetivši da su jednaki izrazi upotrijebljeni za stvaranje na početku Biblije.

Na kraju je rekao kako prava nutarnja ravnoteža dolazi od mira koji nosi Krist koji stvara novo čovječanstvo, utjelovljeno u beskonačnom nizu svetaca i svetica, domišljatih, kreativnih, koji su pronalazili uvijek nove putove ljubavi.

- U takvom je životu prava sreća. Blaženi oni koji idu tim putom - zaključio je Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!