Papa: Vjera je ili misionarska ili uopće nije vjera!

U svojoj propovijedi Papa je promišljao o Markovom evanđelju u kojem Isus prije uzašašća na nebo šalje svoje učenike da naviještaju evanđelje svim stvorenjima.

4.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
25.04.2020 13:01

Papa Franjo svakodnevno na jutarnjim Misama posebno moli za određene djelatnike. Tako je jutros molio za radnike u pogrebnim službama.

- Njihov posao je bolan i tužan. Njih je bol koju je prouzrokovala pandemija duboko dirnula - rekao je Sveti Otac.

U svojoj propovijedi Papa je promišljao o Markovom evanđelju u kojem Isus prije uzašašća na nebo šalje svoje učenike da naviještaju evanđelje svim stvorenjima.

- Vjera je ili misionarska ili uopće nije vjera. To nije nešto samo za sebe, da bih samo ja rastao. Čovjek raste s vjerom koja vodi odlazak iz sebe prema drugima, a to je poslanje prema naprijed. Vjera se mora prenijeti, prije svega, kroz svjedočenje - kazao je Papa.

Prisjetio se svećenika koji je radio u europskom gradu žaleći se na gnosticizam i nedostatak vjere među kršćanima, a on ga je kritizirao zbog nedostatka misionarskog duha.

- Označavanje kršćanina ili katolika na osobnoj iskaznici puki je podatak, nešto kulturološki. To nije vjera. Vjera te nužno izvlači, tjera te da je daješ drugima, jer se vjera mora prenositi. Ne može nas ostaviti mirnima - naglasio je Sveti Otac.

Pojasnio je da biti misionar ne znači otići u daleku zemlju. To znači svoju vjeru pokazati drugima u društvu kako bi druge privukli Kristu, naravno, ne na prozelitistički način.

- Prenoseći vjeru otkrivamo drugima Boga i dopuštamo Duhu Svetom da djeluje u ljudima. Služenje je način života. Ako kažem da sam kršćanin i živim poput pogana, nitko se neće uvjeriti. Umjesto toga, ako sam kršćanin i živim kao kršćanin, to će privući ljude jer svjedočim svoju vjeru - rekao je papa Franjo zaključivši da će Bog naše svjedočenje vjere u životu učiniti plodnim. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan