Papa darovao relikviju svetoga Petra ekumenskom patrijarhu Bartomeju

'Veliki korak prema konkretnom jedinstvu'

136.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
03.07.2019 15:44

Papa Franjo darovao je svojem 'bratu' patrijarhu Bartolomeju relikvijar s relikvijom svetoga Petra.
Papa je to učinio 29. lipnja, kada je izaslanstvo ekumenskog carigradskog patrijarhata sudjelovalo na slavlju svetkovine svetih Petra i Pavla, piše Vatican News.

Relikvijar je Papa uručio nadbiskupu Jobu, koji je odmah o tome je obavijestio patrijarha Bartolomeja. Vatican News navodi kako je patrijarh Bartolomej tu vijest primio s neizmjernom radošću te je potom organizirao prenošenje relikvijara u Istanbul gdje ga je monsinjor Andrea Palmieri, dotajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana predao patrijarhu.

Kardinal Job kazao je kako je to veliki korak prema konkretnom jedinstvu.

- To je za nas izvanredan i neočekivan događaj kojem se nismo mogli nadati. Povijesno, relikvije su svetoga Petra uvijek bile u Rimu i Rim je bio mjesto hodočašća i za pravoslavne. Ima nekih relikvija koje su prije toga došle u Carigrad, no to su bile relikvije koje su odnijeli križari i koje su uslijed dobrih odnosa s pravoslavnom zajednicom nakon Drugog vatikanskog sabora ponovo vraćene. Ovaj put radi se o relikvijama svetoga Petra koje su imale 'kartu samo u jednom smjeru', to jest za Istanbul - kazao je pravoslavni nadbiskup Job.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!