Papa darovao respiratore bolnicama u Zambiji

Tim darom papa Franjo želi dati mali doprinos kako bi pomogao onima koji pate i nemaju sredstava za liječenje – objasnio je nuncij Gallone.

nova.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/D.T.
Fotograf
vaticannews.va/Laudato
Objavljeno:
 
06.06.2020 07:06
Sveta Stolica poslala je Zambijskoj biskupskoj konferenciji tri respiratora i zaštitnu medicinsku opremu. Donaciju je prošloga tjedna u Papino ime isporučio apostolski nuncij u Zambiji i Malaviju, nadbiskup Gianfranco Gallone – navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike (AMECEA).

Tri su respiratora namijenjena Memorijalnoj bolnici 'Kardinal Adam' u Lusaki, misijskoj bolnici Chilonga u provinciji Muchinga, te Misijskoj bolnici svetog Dominika u provinciji Copperbelt. 

 
- Tim darom papa Franjo želi dati mali doprinos kako bi pomogao onima koji pate i nemaju sredstava za liječenje – objasnio je nuncij Gallone.
 
Dodao je kako je Sveti Otac zabrinut i za one koji su ostali bez posla te više nemaju ni za hranu.
 
Darovanu medicinsku opremu primio je mons. Moses Hamungole, biskup Monzea, koji je, zahvalivši Svetom Ocu u ime Zambijske biskupske konferencije, rekao da će respiratori biti korišteni za najkritičnije pacijente u tri katoličke bolnice. Primopredaji je prisustvovao i stalni tajnik zambijskog Ministarstva zdravstva, Kennedy Malama, koji je tom prilikom istaknuo važan doprinos mjesne Crkve u suočavanju s trenutnom izvanrednom zdravstvenom situacijom.
 
Crkva u Zambiji odmah se mobilizirala kako bi podržala program pomoći koji je pokrenula Vlada u Lusaki. U travnju je biskupska konferencija osnovala poseban fond za financiranje prevencije i pomoći oboljelima, ali i starijima, osobama s mentalnim i fizičkim oštećenjima, siročadi i najugroženijima.

Osim toga, Provincija Družbe Isusove Zambija-Malavi pokrenula je novi program potpore najugroženijim društvenim skupinama koje najviše trpe zbog posljedica pandemije. Prema posljednjim službenim podacima u Zambiji ima najmanje 1.089 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 912 osoba ozdravilo, dok ih je 7 preminulo.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan