Papa govorio o Isusovom miru: On je besplatan, plodan i uvijek vodi naprijed

Mir koji daje svijet skup je, onaj Isusov je besplatan; on je Gospodinov dar.

3.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
12.05.2020 16:25

Papa Franjo na jutarnjoj je Misi u Domu svete Marte molio Gospodina da blagoslovi medicinske sestre i tehničare koji su se u ovo vrijeme pandemije pokazali kao primjer herojstva, piše Vatican News.

- Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Molimo stoga za medicinske tehničare i sestre, muškarce, žene, mladiće i djevojke koji imaju to zanimanje, koje je više od zanimanja; to je poziv, požrtvovnost. Neka ih Gospodin blagoslovi. U ovo vrijeme pandemije dali su primjer herojstva, a neki su dali i život. Molimo za medicinske sestre i medicinske tehničare - potaknuo je Papa.

U svojoj homiliji komentirao je današnje Evanđelje u kojemu Isus kaže svojim učenicima: 'Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje'.

- Prije odlaska Gospodin pozdravlja svoje i daje im dar mira, Gospodinova mira. Nije riječ o univerzalnom miru, miru bez ratova koji svi želimo, da uvijek vlada, nego je to mir srca, mir duše, mir koji svatko od nas ima u sebi. Gospodin ga daje, ali, ističe, ne kao što ga svijet daje. Riječ je o različitim mirovima - kaže Sveti Otac.

Primijetio je kako svijet daje unutarnji mir, život mirnoga srca koji je kao neka stvar koja je naša i koja nas izolira od drugih.

- Ne primjećujući zatvaraš se u taj mir; taj je mir pomalo za tebe, čini te mirnim i sretnim, ali te uspavljuje, umrtvljuje i daje ti da ostaješ sam sa sobom; pomalo je egoist. Tako svijet daje mir. To je, osim toga, skupi mir jer stalno moraš mijenjati sredstva mira; kada te neka stvar oduševi, kada ti pruži mir, poslije se iscrpi i moraš tražiti drugu. Skupa je, jer je prolazna i neplodna - rekao je Papa dodavši kako je Isusov mir nešto sasvim drugo.

Naglasio je kako Isusov mir pokreće, potiče da idemo drugima, stvara zajednicu, uspostavlja komunikaciju.

- Mir koji daje svijet skup je, onaj Isusov je besplatan; on je Gospodinov dar, Gospodinov mir. Plodan je i uvijek te vodi naprijed. Mir svijeta ne otvara ti vrata za drugi svijet, dok je Gospodinov mir otvoren prema nebu, prema raju. Njegov je mir plodan, otvara se i vodi i druge, zajedno s tobom, u raj - naglasio je papa Franjo.

Stoga je potaknuo vjernike da pogledaju u čemu nalaze svoj mir: je li to u blagostanju, u posjedovanju i mnogim drugim stvarima? Moramo li platiti mir ili ga besplatno primamo od Gospodina?

- U miru sam i želim ga prenositi drugima te nešto napraviti? To je Gospodinov mir. Ostaje li mir u meni i u ružnim, teškim trenutcima? Znači da je od Gospodina. Gospodinov je mir plodan i za mene jer je pun nade, odnosno gleda prema nebu - istaknuo je Papa.

Naglasio je kako mir koji nam daje Isus, mir je za sadašnjost i za budućnost. To znači početi živjeti nebo, uz plodnost neba. To nije anestezija.

- Onaj drugi mir jest; anesteziraš se stvarima svijeta i kada doza te anestezije ponestane, uzmeš drugu, pa opet drugu… Isusov je mir, naprotiv, konačan, plodan i zarazan. Nije samodopadan, jer uvijek gleda Gospodina. Onaj drugi mir gleda tebe, pomalo je samodopadan - rekao je papa Franjo te na kraju molio da nam Gospodin dade taj mir pun nade, koji nas čini plodnima, komunikativnima s drugima, koji stvara zajednicu i uvijek gleda prema konačnom rajskom miru.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan