Papa metodistima: Možemo ponuditi zajedničke odgovore na patnju najsiromašnijih

Papa Franjo uputio je pozdrave Sinodi Saveza metodističke i valdenske crkve koja će se krajem kolovoza održati u talijanskom gradu Torre Pellice.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
26.08.2019 13:06

U pismu Savezu metodističke i valdenske crkve, papa Franjo rekao je da se moli za njih kako bi u ovim danima susreta, molitve i razmišljanja mogli imati živo iskustvo Duha Svetoga, koji animira i daje snagu kršćanskom svjedočenju.

Papa je u svom pismu rekao da im se pridružuje u molitvi za „učvršćivanje ekumenskog duha među kršćanima, kao i sve veće zajedništvo između naših Crkava", prenosi Vatican News.

Papa Franjo inzistira na hitnosti istinskog svjedočenja Krista i Evanđelja koje je moguće samo slijedeći jedinstvo namjera i djelovanja, kazavši da su kršćani pozvani da ustraju na putu međusobnog znanja, razumijevanja i suradnje, kako bi svjedočili Isusa i Njegovo evanđelje milosrđa.

- Kristovi učenici možemo ponuditi zajedničke odgovore na patnju koja trpi toliko mnogo ljudi, posebno najsiromašnijih i najslabijih, promičući pravdu i mir - rekao je Papa prije nego je uputio svoj blagoslov.

Savez metodističke i valdenske crkve utemeljen je 1975. godine kada se Waldensijska evangelička crkva (koja datira još prije protestantske reformacije) spojila s metodističkom evangeličkom crkvom u Italiji. Broji oko 50 000 pristaša, a većina u Italiji i velika populacija u Argentini i Urugvaju.

Sinoda je započela bogoslužjem tijekom kojeg se budući ministranti, nakon završetka studija i nakon javnog ispita, obvezuju služiti u Crkvi nakon što budu posvećeni polaganjem ruku.

Ovogodišnja Sinoda bavit će se brojnim pitanjima, uključujući vjersku slobodu; Crkveno-državni odnosi; društvena i društvena predanost; "Globalna dijakonija"; ljudska prava; sadašnjost i budućnost takozvane "interkulturalne generacije" i lokalnih crkava; kao i ekumenizam i ekumenski dijalog.

Po završetku Sinode bit će izabran novi moderator koji će naslijediti Eugenio Bernardini. Moderator služi kao predsjedavajući Tavola valdese, „Waldensovog stola“, koji predstavlja metodističku i valdensku crkvu u odnosima s državom i ekumenskim organizacijama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!