Papa molio za anonimne žrtve kroronavirusa

Mi možemo jedino svjedočiti vjeru, a Otac privlači preko našega svjedočanstva.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
30.04.2020 15:34

Na jutarnjoj misi u Domu svete Marte Papa Franjo spomenuo svih koji su umrli zbog zaraze koronavirusom. Posebno je molio za preminule čije je ime nepoznato, a koji su sahranjeni u masovnim grobnicama, prenosi Vatican News.

- Molimo danas za preminule, za one koji su umrli zbog pandemije; i posebno za, recimo to tako anonimne preminule; vidjeli smo fotografije masovnih grobnica. Mnogo ih je - rekao je Sveti Otac na početku mise.

U propovijedi se osvrnuo na prvo čitanje današnje liturgije koje govori o susretu Filipa i jednoga Etiopljanina, dvoranina, visokog dostojanstvenika kandake, kraljice etiopske, koji je želio shvatiti tko je onaj o kojemu je prorok Izaija. Nakon što mu je Filip objasnio da je riječ o Isusu, Etiopljanin se krstio.

- Bog je taj koji privlači, koji potiče na poznavanje njegova Sina. Možemo proučavati Bibliju, možemo znati kako je rođen, što je radio, ali poznavanje Kristova otajstva samo je za one koje je Otac privukao na to - naglasio je Papa.

Upravo se to dogodilo Etiopljaninu. Bio je vjernik koji je odvajao vrijeme za molitvu, a vraćajući se u domovinu čitao je Izaiju.

- Ali, osjećao je nemir koji je Otac stavio u njegovo srce kako bi ga privukao Isusu. Pripremio ga je, doveo ga je iz Etiopije u Jeruzalem kako bi se poklonio, a poslije je, tim čitanjem, pripremio njegovo srce da bi mu objavio Isusa. Tako se Etiopljanin, čim je ugledao vodu, želio krstiti - pojasnio je Papa dodavši kako to vrijedi i za apostolsko poslanje svakog kršćanina.

Kazao je kako Ići u misije ne znači graditi velike strukture, raditi velike stvari i na tome stati, nego da strukture moraju biti svjedočanstva.

- Možeš napraviti savršenu bolničku ili obrazovnu strukturu, vrlo razvijenu, ali ako je neka struktura bez kršćanskoga svjedočanstva, tvoj posao tamo neće biti posao svjedoka, istinskoga naviještanja Isusa, nego će to biti vrlo dobra dobrotvorna udruga, ali ništa drugo - upozorio je Papa.

Također je istaknuo kako nismo mi ti koji nekoga obraćamo, nego je Bog taj koji privlači.

- Mi možemo jedino svjedočiti vjeru, a Otac privlači preko našega svjedočanstva. Potrebni su rad i svjedočanstvo. Ali, što trebam činiti da Otac privuče one ljude? Valja moliti. Upravo je to molitva za misije; treba moliti da Otac privuče ljude Isusu. Potrebni su svjedočanstvo i molitva, koji idu zajedno. Bez njih se ne može ostvarivati apostolsko propovijedanje, navještaj. Moći će se održati lijepa moralna propovijed, učiniti mnogo dobrih stvari, ali Otac neće imati mogućnost privući ljude Isusu. To je središte našega apostolata, da Otac privuče ljude Isusu - zaključio je papa Franjo moleći da svoj posao živimo svjedočeći i moleći kako bi Bog privlačio ljude Isusu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!