Papa na Angelusu: Božja logika nas iznenađuje

U evanđeoskom odlomku Matejevog evanđelja susrećemo se sa iskustvom svetoga Josipa, naizgled sporednog lika. No u njegovom je stavu sadržana sva kršćanska mudrost.

2.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
23.12.2019 11:44

Papa Franjo održao je u nedjelju 22. prosinca molitvu Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu gdje je na temelju evanđelja četvrte nedjelje došašća progovorio o svetom Josipu.

- U evanđeoskom odlomku Matejevog evanđelja susrećemo se sa iskustvom svetoga Josipa, naizgled sporednog lika. No u njegovom je stavu sadržana sva kršćanska mudrost - rekao je papa Franjo.

Josip je, kako naglašava Sveti Otac, zajedno s Ivanom Krstiteljem i Marijom, jedan od likova koje nam liturgija stavlja pred oči u Došašću; i od svih troje on je najskromniji.

- Sveti Josip ne propovijeda i ne govori nego pokušava izvršiti Božju volju. Upravo to nepokolebljivo pouzdanje u Boga omogućilo mu je da prihvati tu, ljudski gledano, tešku i, u određenom smislu, nerazumljivu situaciju - kazao je Papa.

Josip i Marija su zaručeni, još ne žive zajedno, no ona Božjim djelovanjem očekuje dijete. Josip, suočen s tim iznenađenjem, uznemiri se, ali umjesto da impulzivno reagira, želeći ju kazniti, traži rješenje koje poštuje dostojanstvo njegove voljene Marije.

Papa je istaknuo da Josip, unatoč patnji koju je proživljavao zbog svih tih događaja, ne želeći izložiti Mariju sramoti, odlučuje odvojiti se od nje. Tu dolazi do intervencije anđela Gospodnjeg koji mu govori da rješenje koje je on želio ostvariti nije u skladu s Božjom voljom.

- Otvara mu novi put zajedništva, ljubavi i sreće: 'Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga'. U tom trenutku Josip potpuno vjeruje Bogu, sluša Anđelov nalog i uzima sebi Mariju. Upravo to nepokolebljivo pouzdanje u Boga omogućilo mu je da prihvati tu, ljudski gledano, tešku i, u određenom smislu, nerazumljivu situaciju. Josip u vjeri shvaća da dijete začeto u Marijinoj utrobi nije njegov, već Božji Sin i on će mu biti skrbnik, preuzimajući tako u potpunosti ulogu zemaljskog oca – rekao je Papa.

Napomenuo je da nas primjer tog krotkog i mudrog čovjeka potiče da podignemo pogled i usmjerimo ga dalje.

- Riječ je o povratku iznenađujućoj Božjoj logici koja je, daleko od malih ili velikih računica, otvorena novim obzorima, prema Kristu i njegovoj Riječi. Neka nam Djevica Marija i njezin djevičanski suprug Josip pomognu da osluškujemo Isusa koji dolazi i koji želi biti primljen u naše projekte i naše odluke - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!