Papa na Misi: 'Molimo za sposobnost slušanja'

Papa je pojasnio kako u zajednici postoji sklad jer je Duh Sveti 'gospodar sklada', ali i tri vrste podijela.

3.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
21.04.2020 13:38

Papa Franjo na jutrašnjoj Misi u Domu svete Marte molio je za sposobnost slušanja u vrijeme kada se svijet suočava s 'nepoznatom tišinom' zbog pandemije koronavirusa, ali i kišom koja od jutra pada u Rimu.

- Tako je mirno u ovo vrijeme kiše. Možete čak čuti tišinu. Neka nas ova tišina nauči slušati i učini da raste u našoj sposobnosti slušanja - rekao je papa Franjo na početku Mise.

U propovijedi se dotaknuo prvog čitanja u kojem su opisani životi članova prve kršćanske zajednice. Bili su 'jednog srca i uma' i nitko nije imao nešto 'svoje'. Potom je prokomentirao što znači 'biti rođen odozgo'.

- To znači roditi se snagom Duha Svetoga. Ne možemo uzeti Duha Svetoga za sebe, ali možemo ga pustiti u svoj život i dopustiti mu da izvrši preobrazbu, ponovno rođenje - rekao je papa Franjo.

Kao primjer dao je prvu kršćansku zajednicu koja je ideal, znak onoga što Duh Sveti može učiniti ako budemo poslušni. Papa je pojasnio kako u zajednici postoji sklad jer je Duh Sveti 'gospodar sklada'.

- Međutim, čak i u kršćanskoj zajednici postoje podjele. Taj ideal se mora dostići, ali nije lako. Mislim da tri stvari dijeli zajednicu. Prvi je novac. Zbog toga je siromaštvo majka zajednice, a siromaštvo zid koji čuva zajednicu. Ljubav prema novcu dijeli zajednicu, Crkvu dijeli. Čak su i obitelji podijeljene novcem - rekao je Papa.

Kao drugu stvar naveo je ispraznost.

- To je želja da se osjećate bolje od drugih. Koliko je često slavljenje sakramenta primjer ispraznosti. Razmišljamo o tome tko ide s kakvom odjećom, tko čini ovo, tko ono... Taština nas čini 'paunima', a tamo gdje postoji paun uvijek postoji i podjela.

Kao treću stvar koja dijeli zajednicu Sveti Otac ističe ogovaranje.

- Đavao ubacuje u nas da razgovaramo o drugima. Ali Duh uvijek dolazi sa svojom snagom da nas spasi od ove svjetovnosti novca, ispraznosti i ogovaranja - kazao je Papa moleći na koncu da Duh sveti preobrazi naše zajednice kako bi mogli ići naprijed.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!