Papa na Misi: U ispovijedi budimo jednostavni i konkretni

Na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte papa Franjo proslavio je spomendan svete Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice, moleći da se Europa ujedini.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
29.04.2020 15:18

Komentirajući dnevna čitanja, Sveti je Otac primijetio kako apostol poziva na konkretnost i istinu kazujući nam da ne možemo hoditi u svjetlu i biti u tami, piše Vatican News

- Još je gore hoditi u sivilu, jer nas uvjerava da hodimo u svjetlu i time nas smiruje. Sivilo je veliki izdajnik. Suprotno od toga je konkretnost priznanja vlastitih grijeha. Istina je konkretna, laži su eterične, zato treba ispovjediti grijehe, ne na apstraktan način, nego na konkretan. Djeca ispovijedaju grijehe na jednostavan način; kažu konkretne stvari, jer imaju jednostavnost koju im je Bog darovao - kazao je Papa dodajući da i mi moramo biti jednostavni i konkretni.

Istaknuo je kako se konkretnost nalazi u poniznosti. Bog oprašta naše grijehe, ali mi trebamo grijesima dati pravo ime.

- Ako smo u ispovjedaonici apstraktni i općeniti, završit ćemo u tami. Važno je biti slobodan i reći Gospodinu stvari kakve jesu, imati mudrost konkretnosti, jer đavao želi da živimo u sivilu. Mlaki Gospodinu nisu dragi. Duhovni život je jednostavan, no mi ga zamrsimo nijansama. Molimo Gospodina za milost jednostavnosti, transparentnosti i slobode da možemo reći stvari kakve jesu i dobro upoznati tko smo pred Bogom - naglasio je Sveti Otac.

Pozvao je da uvijek budemo iskreni, da uvijek budemo slobodni reći stvari kakve jesu, jer Sotona želi da živimo mlaki i u sivilu; ni dobri ni zli, ni bijelo ni crno.

- Takav život i mlaki ljudi Gospodinu nisu dragi, nego traži konkretnost, te nam oprašta kada smo konkretni. Duhovni je život vrlo jednostavan, ako ga zamrsimo nijansama nećemo postići svrhu. Molimo Gospodina za milost jednostavnosti, da nam dade tu milost koju daje jednostavnima, to jest djeci i mladima koji govore i ne skrivaju ono što osjećaju. Govorimo transparento i ne živimo život koji nije ni jedno ni drugo. Molimo za milost kako bismo mogli govoriti te stvari i dobro upoznati tko smo pred Bogom - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!