Papa na Misi govorio što sve Duh Sveti čini u nama

Nadodao je kako nam Duh pomaže rasti u razumijevanju vjere, da ju bolje shvatimo i da više nastojimo shvatiti ono što vjera kaže.

5.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
11.05.2020 18:37

Na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte papa Franjo posebno je molio za sve koji su u posljednje vrijeme izgubili posao te se spomenuo obljetnice pronalaska tijela svetoga Timoteja u katedrali u Termoliju.

- Prije 75. godina u kripti katedrale u Termoliju tijekom radova na obnovi 1945. godine pronađeno je tijelo svetog Timoteja. Sjedinimo se s vjernicima Termolija danas na. Također, ovih je dana mnogo ljudi izgubilo posao. Molimo za tu našu braću i sestre koji trpe zbog nedostatka posla - kazao je papa Franjo.

Kako piše Vatican News, Sveti se Otac u propovijedi osvrnuo na današnje evanđelje u kojemu Isus govori učenicima da tko njega ljubi čuvat će njegovu riječ pa će i Otac ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.

- To je obećanje Duha Svetoga koji boravi u nama i kojega Otac i Sin šalju kako bi nas pratio u životu. Zove se Paraklet, odnosno Onaj koji podupire, koji nas prati da ne padnemo, koji te održava čvrstim, koji ti je blizu da bi te podupirao. Gospodin nam je obećao tu potporu koja je Bog kao On; to je Duh Sveti. Što Duh Sveti čini u nama? - upitao se Papa.

Podsjetio je kako Isus kaže da će nas Duh Sveti poučavati o svemu i dozivati nam u pamet sve što je on rekao.

- To je zadaća Duha Svetoga. Poučava nas otajstvu vjere, uči nas ući u otajstvo, bolje shvatiti otajstvo, poučava nas Isusovu nauku i uči nas kako razviti svoju vjeru ne griješeći, jer nauk se razvija, ali uvijek u istom smjeru; raste u razumijevanju - rekao je Sveti Otac.

Nadodao je kako nam Duh pomaže rasti u razumijevanju vjere, da ju bolje shvatimo i da više nastojimo shvatiti ono što vjera kaže.

- Vjera nije nešto statično, nauk nije statičan; stalno se razvija, ali uvijek u istom smjeru. Duh Sveti pazi da nauk ne pogriješi, pazi da ne ostane nepomičan, ne rastući u nama. Poučit će nas stvarima koje nas je Isus naučio, razvit će u nama razumijevanje onoga što nas je Isus naučio, dat će da se u nama sve do zrelosti razvije Gospodinov nauk - istaknuo je Papa. 

Potom je naglasio kako Duh Sveti podsjeća, budi sjećanja, budi nas, održava nas uvijek budnima u Gospodinovim stvarima i daje nam da se sjećamo svojega života, kada smo susreli Gospodina ili kada smo ga napustili. Spomenuo je jednu osobu koja je pred Bogom molila: 'Gospodine, ja sam isti onaj koji je kao dijete i kao mladić imao te snove. Onda sam krenuo pogrješnim putom. Ti si me sada pozvao'.

- To je spomen Duha Svetoga u osobnom životu. Vodi te na spomen spasenja, spomen onoga što je Isus poučio, ali i na spomen vlastitoga života. To je lijep način molitve Gospodinu: 'Ja sam isti onaj. Mnogo sam hodao, mnogo toga sam pogriješio, ali sam isti onaj i ti me voliš'. Duh Sveti nas vodi kako bismo razlučivali što trebamo učiniti; koji je pravi, a koji pogrješan put, čak i u malim stvarima - rekao je papa Franjo.

Dodao je kako nas Duh prati, podupire u razlučivanju, poučit će nas svemu, odnosno dat će da se naša vjera umnoži; uvodi nas u otajstvo. Duh nam doziva u pamet vjeru, podsjeća nas na vlastiti život; to je Duh koji nas uči razlučivati odluke koje trebamo donijeti.

- Osim Paraklet, jer te podupire, Evanđelja Duhu Svetom daju još jedno, još ljepše ime, a to je Dar Božji. Duh je Dar Božji: 'Neću vas ostaviti same, poslat ću vam Parakleta koji će vas podupirati i pomoći da idete naprijed, da se sjećate, razlučujete i rastete'. Božji je dar Duh Sveti. Neka nam Gospodin pomogne čuvati taj dar koji nam je On dao na krštenju i koji svi imamo u sebi - rekao je na kraju papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!