Papa na audijenciji: Bog je svemoćan u ljubavi!

Papa Franjo na današnjoj je općoj audijenciji razmišljao o tekstu evanđelja koji govori o Isusovim posljednjim trenucima na križu.

1.jpg
Autor
laudato.hr/D.R./N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
08.04.2020 11:57

Evanđeoski tekst današnje liturgije donosi sveti Marko. On govori o Isusovom zazivu Bogu zašto ga je ostavio, što je u biti početak 22. psalma. Papa je to iskoristio kako bi govorio o boli i patnji.

- U ovim tjednima zabrinutosti zbog pandemije zbog koje svijet pati, među mnogim pitanjima koja si postavljamo, mogu se naći i pitanja o Bogu: Što čini u našim bolima? Gdje je kada sve pođe po zlu? Zašto brzo ne riješi naše probleme? - upitao se Sveti Otac.

Odgovor na to pitanje daje nam navještaj Isusove muke, koji nas prati u ovim svetim danima. Čak i u tim trenucima postavljaju se mnoga pitanja.

- Narod, nakon što je trijumfalno dočekao Isusa u Jeruzalemu, pita se hoće li se konačno osloboditi od svojih neprijatelja (usp. Lk 24,21). Očekivali su snažnog i pobjedonosnog Mesiju s mačem. Međutim, stiže Mesija blaga i ponizna srca koji poziva na obraćenje i milosrđe. I upravo je masa, koja ga je prethodno hvalila, vikala: „Neka se razapne!“ (Mt 27,23). Oni koji su ga slijedili, zbunjeni i prestrašeni, napuštaju ga. Mislili su: ako je Isusova sudbina ovakva, On nije Mesija, jer Bog je snažan i nepobjediv - istaknuo je Papa.

Zatim je kazao da nastavivši čitati izvješataj o Muci otkrivamo zadivljujuću činjenicu da je rimski vojnik prepoznao u Isusi Sina Božjega vidjevši ga kako i u najbeznadnijem času svima oprašta.

- Pitajmo se danas: koje je pravo Božje lice? Često, u najvećoj mjeri, prema Njemu projiciramo ono što jesmo: naš uspjeh, osjećaj za pravdu, čak i našu ljutnju. Ali, Evanđelje nam govori da Bog nije takav. Drugačiji je i to nismo mogli saznati svojim snagama. Zbog toga nam se približio, došao nam je u susret i potpuno se otkrio na Uskrs. Gdje? Na križu. Ondje upoznajemo crte Božjega lica - pojasnio je Papa.

Sva ostala Božja lica, napominje, dolaze iz predrasuda prema Bogu. Da bi se toga oslobodili trebali bi usmjeriti svoj pogled prema Raspetom.

- Kad su demoni željeli otkriti njegovo božansko veličanstvo, On ih utišava. Zašto? Budući da Isus ne želi biti krivo shvaćen, ne želi da ljudi pomiješaju pravog Boga, poniznu ljubav, s lažnim bogom, ovozemaljskim bogom koji pruža spektakl i nameće se silom. Naprotiv, kada se u Evanđelju svečano objavljuje Isusov identitet? Kada vojnik kaže: „Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!“ Čim je dao svoj život na križu, jer ne možemo više pogriješiti: vidi se da je Bog svemoćan u ljubavi, a ne na neki drugi način - rekao je Papa.

Istaknuo je kako je najveća Božja 'moć' ljubav. Ona jedina ostaje, jedina čuva naš život, prihvaća ga i preobražava.

- To je Božja ljubav koja je na Uskrs izliječila naš grijeh svojim oproštenjem, koja je smrt učinila životnim prijelazom, koja je promijenila naš strah u povjerenje, našu tjeskobu u nadu. Uskrs nam govori da Bog može sve okrenuti za dobro. Da s Njim zaista možemo vjerovati da će sve biti dobro. Evo zašto nam se na uskrsno jutro govori: „Ne bojte se!“ (usp. Mt 28,5). I uznemirujuća pitanja o zlu ne nestaju iznenada, već u Uskrslom pronalaze čvrsti temelj koji nam omogućuje da ne potonemo - zaključio je papa Franjo potaknuvši vjernike da otvore svoja srca Bogu koji nikada ne napušta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!