Papa na audijenciji: Odbačen zbog Krista raduje se jer je našao vrijednijeg od svijeta

'Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko.'

5.jpg
Autor
laudato.hr/N.F./D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
29.04.2020 14:22

Papa Franjo na današnjoj je općoj audijenciji zaključio hod kroz evanđeoska blaženstva. Posljednje blaženstvo glasi: 'Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko'.

- Ovo blaženstvo najavljuje istu sreću kao i u prethodnoj: nebesko kraljevstvo je od progonjenih baš kao i od siromašnih duhom. Na taj način razumijemo da smo stigli do kraja gdje pronalazimo jedinstveni rasplet prethodnih pojedinačnih blaženstava. Siromaštvo u duhu, plač, krotkost, žeđ za svetošću, milosrđe, pročišćenje srca i djela mira mogu dovesti do progona zbog Krista, ali ovaj progon na kraju je uzrok radosti i velike nagrade na nebu - protumačio je Sveti Otac.

Kazao je kako je put blaženstva uskrsno putovanje koje vodi iz svjetovnog života k onome Božjem, iz života vođenog tjelesnim do onog koji je vođen Duhom svetim.

- Svijet, sa svojim idolima, svojim kompromisima i svojim prioritetima, ne može dopustiti ovakav način postojanja. Strukture grijeha, koje su često ishod od strane ljudskog mentaliteta ne mogu nego odbaciti siromaštvo ili krotkost ili čistoću i proglasiti život prema Evanđelju pogreškom i problemom, dakle kao nešto što treba marginalizirati - istaknuo je Papa dodavši da svijetu koji živi za novac smeta onaj tko život ćeli ostvariti darivanjem i odricanjem.

Kazao je da to pokazuje kako je drama progona mjesto oslobađanja od podvrgavanja uspjehu, slavi i kompromisu sa svijetom.

- Zbog čega se raduje onaj tko je odbačen zbog Krista? Zato što sam našao nešto što vrijedi više od cijelog svijeta. Bolno je sjetiti se da u ovom trenutku puno kršćana trpi progon u raznim dijelovima svijeta, i mi se moramo nadati i moliti da njihove nevolje uskoro prestanu. Izražavamo bliskost ovoj našoj braći i sestrama: jedno smo tijelo, a ti su kršćani udovi tijela Kristova - Crkve koja krvari - rekao je Papa podsjetivši da moramo biti oprezni kako ovo blaženstvo ne bismo čitali u smislu žrtve.

Potaknuo je vjernike da budu vjerni poniznom putu Blaženstava jer nas one vode Kristu. K tome se prisjetio puta svetog Pavla koji je mislio da je pravednik, a u stvari je bio progonitelj. Dočim je spoznao da je progonitelj postao je čovjek ljubavi koji se radosno suočavao s patnjama progona koje je pretrpio.

- Isključenost i progonstvo, u kojima nam Bog daje milost, čine nas sličnima Kristu raspetomu i povezuje nas sa njegovom mukom. Ta to postaje očitovanje novog života. Duh Sveti nam daje snagu na životnom putu. Nemojmo se obeshrabriti jer često puta život po Evanđelju 'privlači”'progonstva, ali postoji Duh Božji koji nas snaži i nismo sami - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!