Papa na audijenciji započeo novi ciklus: 'Molitva je najpravilniji izričaj vjere'

Naglasio je kako imati vjeru znači imati podignute dvije ruke, imati glas koji viče kako bi izmolio dar spasenja.

1.jpg
Autor
laudato.hr/N.F./D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
06.05.2020 10:26

Papa Franjo na današnoj je općoj audijenciji započeo novi ciklus kateheza. Nakon govora o blaženstvima danas je otvorio temu molitve.

- Molitva je dah vjere, to je njezin najpravilniji izričaj. Poput vapaja koji izlazi iz srca onog koji vjeruje i povjerava se Bogu - kazao je na početku papa Franjo.

Za prvi govor o molitvi uzeo je priču o Bartimeju, liku iz Evanđelja (usp. Mk 10, 46-52 ). Riječ je o slijepcu koji je sjedio uz rub ceste proseći na periferiji grada Jerihona.

- On nije anonimni lik, ima lice, ime: Bartimej, to jest 'sin Timejev'. Jednog dana čuo je da će onuda proći Isus. Zapravo, Jerihon je bio grad kroz koje su neprekidno prolazili hodočasnici i trgovci. Dakle, Bartimej čeka priliku: učinio bi sve moguće kako bi upoznao Isusa - prepričava Sveti Otac.

Kad je Isus ušao u grad, Bartimej je vikao iz sve snage. Kako nije vidio, nije ni znao je li Isus blizu ili daleko, ali razaznaje od gomile koja se u jednom trenutku približava.

- On je potpuno sam i nitko se ne brine oko toga. A što radi Bartimej? Viče! Koristi jedino oružje koje posjeduje: glas. Počinje vikati: 'Isuse, Sine Davidov smiluj mi se!'. Njegovo neprestano vikanje smeta, i mnogi se zgražaju, govore mu da šuti. Ali Bartimej nije ušutio, naprotiv, viče još glasnije: 'Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!' - tumači Papa dodavši kako izraz 'Sin Davidov' označava Mesiju i izričaj je vjere koja izlazi iz usta čovjeka kojega svi preziru.

Isus čuje Bartimejov vapaj, njegova molitva dodiruje Isusovo srce pa se za Bartimeja ostvaraju vrata spasenja.

- Isus govori da ga pozovu. On skoči na noge i oni koji su mu ranije govorili da šuti sada ga vode k Učitelju. Isus mu govori, pita ga da izrazi svoju želju. Ovo je važno: vapaj postaje pitanje: 'da progledam!' Isus mu kaže: 'Idi, vjera te tvoja spasila'. On prepoznaje u tom siromašnom, nemoćnom, prezrenom čovjeku, svu snagu njegove vjere, koja privlači Božje milosrđe i moć - rekao je Sveti Otac.

Naglasio je kako imati vjeru znači imati podignute dvije ruke, imati glas koji viče kako bi izmolio dar spasenja.

- Vjera je vapaj. Nevjera guši taj vapaj, ona je neka vrsta sakrivanja istine. Vjera je protest protiv bolnog stanja čiji uzrok ne razumijemo, a nevjera je ograničavanje na podnošenje situacije na koju smo se prilagodili. Vjera je nada da ćemo se spasiti, a nevjera nas navikava na zlo koje nas tlači - istaknuo je Papa.

Potom je rekao da je za početak kateheza o molitvi izabrao ulomak o Bartimeju jer je on bio uporan čovjek. Oko njega su bili ljudi koji su mu objašnjavali da je vapiti beskorisno, da je to vapaj bez odgovora, da je to buka koja uznemirava i to je sve. Ali on nije ostao u tišini. I na kraju je dobio ono što je želio.

- Glasniji od bilo kojeg suprotnog argumenta, u ljudskom srcu postoji glas koji zaziva. Glas koji dolazi spontano, bez da mu itko zapovijeda, glas koji dovodi u pitanje značenje našeg putovanja ovdje dolje, posebno kad se nalazimo u mraku: 'Isuse, smiluj mi se! Isuse smiluj se svima nama!' - rekao je papa Franjo zaključivši kako su te riječi urezane u svim stvorenjima i da nisu samo kršćani oni koji mole.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!