Papa na katehezi: Kršćanski život ima svoj najbolji izraz u milosrđu

Papa u katehezi raspravlja o blaženstvima.

4.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
12.02.2020 14:12

U katehezi tijekom opće audijencije papa Franjo govorio je o drugom Blaženstvu: 'Blago ožalošćenima oni će se utješiti.'

Objasnio je na početku kako u grčkom jeziku na kojem je napisano Evanđelje, ovo blaženstvo izražava se glagolom koji nije pasivan - u stvari blaženi ne trpe ovaj vapaj - nego aktivnim.

- To je stav koji je postao središnji dio kršćanske duhovnosti i koji su pustinjski oci nazvali 'penthos', tj. Unutarnja bol koja se otvara autentičnom odnosu s Gospodinom i sa bližnjim - objasnio je Papa.

Taj plač u Svetom pismu, kako objašnjava Sveti Otac, može imati dva aspekta: prvi je zbog nečije smrt ili patnje. Drugi aspekt su suze zbog grijeha, kad srce krvari od boli što je uvrijedilo Boga i bližnjega.

- Često sam govorio o daru suza i o tome koliko je dragocjen. Možete li voljeti na hladan način? Možemo li voljeti po dužnosti? – upitao je Papa.

Dodao je kako ima ožalošćenih koje treba utješiti, no ima i utješenih koje treba ožalostiti, probuditi, koji imaju kameno srce i zaboravili su plakati.

- Žalovanje je gorak put, ali može biti korisno kako bi otvorili oči životu i svetoj i nezamjenjivoj vrijednosti svake osobe. Tada tek shvatimo koliko je kratko vrijeme.

Papa Franjo kazao je kako ima još jedno značenje ovog paradoksalnog blaženstva: plakati zbog grijeha.

- Ovdje moramo razlikovati: postoje oni koji tuguju jer su pogriješili. Ali to je oholost. S druge strane ima onih koji plaču zbog počinjenog grijeha, zbog toga što su propustili učiniti dobro te izdaje odnosa s Bogom. To je plač jer nismo ljubili, plač jer nismo odgovorili Bogu koji nas toliko voli, i to nas rastužuje jer sve to je uzrok grijeha. Kažu: 'Povrijedio sam onoga koga volim', i to ih boli do suza. Bogu hvala ako dođu ove suze!

Papa je podsjetio na plač svetog Petra koji će ga dovesti do nove i puno vjernije ljubavi, za razliku od Jude, koji nije prihvatio da je pogriješio i počinio je samoubojstvo. Razumijevanje grijeha dar je od Boga, to je djelo Duha Svetoga.

- Pustinjski otac, Efrem Sirski, kaže da je lice isprano suzama neizrecivo lijepo. Kršćanski život ima svoj najbolji izraz u milosrđu. Mudar i blažen je onaj tko prihvaća bol povezanu s ljubavlju, jer će dobiti Tješitelja, Duha Svetoga koji je Božja nježnost koja oprašta i ispravlja - rekao je Sveti Otac.

Katehezu je zaključio riječima da ako uvijek imamo na umu da Bog 'ne postupa s nama po grijesima našim niti nam vraća po našim krivnjama' (Ps 103.10), živjet ćemo u milosrđu i suosjećanju te će se u nama pojaviti ljubav.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan