Papa na misi: Bog od nas traži otvoreno srce puno suosjećanja

Papa Franjo na današnjoj je Misi pozvao kršćane da ne zaborave milost spasenja koja srce čini iskrenim i sposobnim za milost.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
18.02.2020 18:44

Papa Franjo je u današnjoj homiliji razmišljao o evanđelju dana u kojem su učenici bili zabrinuti zbog manjka kruha u čamcu u kojem je bio i Isus. Isus im zamjera što su im otvrdnuta srca i ne mogu razumjeti.

- Imate li oči i ne vidite, imate li uši i ne čujete? pita ih, podsjećajući ih na množenje pet kruhova kako bi nahranili pet tisuća, s mnoštvom košara punih fragmenata - kazao je Papa.

Potom je ukazao na razliku između otvrdnutog srca, poput jednog učenika i suosjećajnog srca, poput Božjega.

- Suosjećanje je ono što Gospodin želi u nama. Milosrđe mu je milo, a ne žrtva - kazao je Sveti Otac naglasivši da je srce bez samilosti idolopokloničko srce.

Govoreći o četiri ideološke skupine Isusova vremena - farizeji, sadukeji, esenci i zeloti - papa je rekao da su oni bili tvrda srca jer nisu imali mjesta suosjećanju.

- Međutim, protiv te tvrdoglavosti postoji lijek i to je sjećanje. Stoga u današnjem evanđelju i mnogim drugim odlomcima Svetoga pisma odjekuje potreba za spasiteljskom snagom sjećanja, za milošću koju treba tražiti jer ona drži srce otvorenim i vjernim - kazao je Papa.

Kad se čovječje srce stvrdne tada on zaboravlja na milost spasenja i zahvalnost. Otvrdnuto srce vodi u svađe, u ratove, u sebičnost i uništenje brata i sestre jer nema samilosti.

Papa Franjo je tako naglasio potrebu traženja milosti da nema srce otvrdnuto i puno ideologija, već otvoreno i suosjećajno pred onim što se događa u svijetu.

- Svatko od nas ima nešto što se učvrsnulo u našim srcima. Sjetimo se toga i dopustimo da Gospodin bude onaj koji će nam dati pravedno i iskreno srce u kojem će on prebivati. On ne može ući u otvrdnuta i ideološka srca. On ulazi u srca koja su poput njegovog srca: otvorena i puna suosjećanja - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!