Papa na početku sinode: Trebamo shvatiti domorodačke narode i služiti im

Papa je sinodskim ocima savjetovao da se amazonskim narodima približe ''na prstima'', poštujući njihovu povijest, njihovu kulturu, njihov način života, njihovu poeziju.

cq5dam-thumbnail-cropped-750-422.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/D.T.
Fotograf
vaticannews.va/Laudato
Objavljeno:
 
08.10.2019 17:01
Nakon procesije od vatikanske bazilike do Sinodske dvorane u pratnji sudionika sinode, uključujući predstavnike domorodačkih naroda, papa Franjo je otvorio Sinodu o Panamazonskom području, te potaknuo na pastoralni, kulturalni, društveni i ekološki proces u svrhu razmišljanja, razgovora, poniznoga slušanja, hrabroga i otvorenoga govora, razlučivanja i čuvanja bratstva

- Shvatiti, razmatrati i služiti narodima Amzonije, na događaju koji nije okrugli stol ili konferencija nego sinodski hod, jer sinoda nije parlament nego prigoda za razmišljanje, razgovor, ponizno slušanje, hrabar i otvoren govor, razlučivanje i stalno čuvanje bratstva – rekao je papa Franjo na uvodnom zasjedanju posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje koja se održava o temi ''Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju''.

 
Papa je sinodskim ocima savjetovao da se amazonskim narodima približe ''na prstima'', poštujući njihovu povijest, njihovu kulturu, njihov način života, njihovu poeziju. 
 
- Nismo došli ovamo s pragmatičkim namjerama, s programima za društveni razvoj ili za zaštitu kultura, ili djelovanjem na način koji je doveo do deforestacije i iskorištavanja, nego s dimenzijom koja je daleko od mondenosti, koja ima oči i srce učenika i misionara, bez prozelitizma, i u poštovanju stvarnosti naroda koji je suveren – istaknuo je Papa.
 
Govoreći na španjolskom jeziku, papa Franjo je zahvalio na dugoj pripremi za taj događaj, od Puerta Maldonada, u srcu peruanske Amazonije, do danas, te istaknuo četiri dimenzije sinode: pastoralnu, kulturalnu, društvenu i ekološku, koje – kako je rekao – vodi ''glavni akter'', odnosno Duh Sveti. Osim toga, potaknuo je da se ide dalje od ideoloških kolonizacija, poštujući autentičnost kulture domorodačkih naroda. Ideologije su opasno oružje, jer su restriktivne i u temelju su mota i uvredljivih riječi koje programiraju pristup starosjedilačkim narodima. Papa se osvrnuo i na šaljivi komentar koji je čuo jučer, upravljen jednom čovjeku s perjanicom na glavi, te kazao da zapravo nema razlike između perja i trorogog šešira koji rabe neki dužnosnici dikasterija.
 
Potaknuvši na rad na dokumentu 'Instrumentum laboris' Papa je objasnio da je riječ o ''tekstu mučeniku'', odnosno da ga je potrebno mijenjati i čak potpuno uništiti tijekom radova, jer je on polazna točka kojom će upravljati Duh Sveti. 
 
- Biti na sinodi, znači ući u proces, što ne znači zauzimati prostor u dvorani, nego biti obuhvaćeni,  poput djece, toplinom zajednice i Majke Crkve, njegujući bratski izgled, intimnost, koristeći se obzirnošću i pozornošću u komunikaciji s vanjskim svijetom, kako bi se izbjegao bilo kakav nesporazum – objasnio je Sveti Otac.
 
Papa Franjo prije početka sinode, u bazilici svetoga Petra, zadržao se u sabranosti i molitvi zajedno sa sudionicima skupa, pozdravljajući posebno predstavnike domorodačkih naroda koji su u procesiji, održanoj od vatikanske bazilike do Sinodske dvorane, nosili kajak pun predmeta i simbola njihove povijesti i tradicije. U prolasku su, na Trgu svetoga Petra pratili Papu svojom toplinom i natpisima o cjelovitoj ekologiji, ali i u spomen na one koji su izgubili život poradi zaštite amazonskih, i drugih područja.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!