Papa na zadnjoj audijenciji: 'Crkva se nikada ne umara naviještati Božju ljubav'

Slikom Crkve kao 'otvorene kuće svim srcima u potrazi', završava niz kateheza o Djelima apostolskim koje je Papa započeo 29. svibnja prošle godine.

11.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Daniel Ibáñez/Catholic News Agency
Objavljeno:
 
15.01.2020 17:24

U središtu današnje opće audijencije bio je posljednji dio putovanja svetoga Pavla, kada dolazi u Rim, piše Vatican News.

- Riječ Božja je nezaustavljiva, želi trčati kako bi svima objavila spasenje - rekao je papa Franjo danas u dvorani Pavla VI., govoreći o navještaju Božje ljubavi ljudima i o pozivu Crkve.

Bila je to zadnja kateheza u nizu o Djelima apostolskim koji je započeo 29. svibnja prošle godine.

- Odlomak iz Djela apostolskih o kojem danas razmišljamo govori kako je sveti Pavao došao u Rim, u srce carstva. Bilo mu je dopušteno da u kući živi sam s vojnikom koji ga je čuvao - rekao je Papa.

Istaknuo je kako je Pavao iako je bio zatvorenik, primao one koji su mu dolazili i koji su htjeli upoznati Krista. Nije imao slobodu kretanja, no bio je slobodan govoriti jer riječ nije okovana. Radi se o riječi koja je spremna da bude velikodušno posijana od apostola Pavla.

- Ta kuća, otvorena svim srcima u potrazi slika je Crkve koja se, iako progonjena, pogrešno shvaćena i okovana, nikad ne umara majčinskim srcem primiti svakog muškarca i ženu kako bi im objavila Očevu ljubav koja je postala vidljiva u Isusu - rekao je Sveti Otac.

Napomenuo je kako dolaskom apostola Pavla u Rim završava pripovijedanje Djela apostolskih. Ona, međutim, ne završavaju mučeništvom apostola, nego sijanjem Božje riječi. Tako evanđelist Luka završava svoje pripovijedanje u kojem se usredotočio na putovanje evanđelja po svijetu i sažeo dinamizam Božje riječi.

- Naime, Pavao je imao priliku susresti ugledne Židove i vidjevši u evanđelju ispunjenje obećanja koja su dana izabranom narodu, nastojao ih je uvjeriti u ono što je govorio o Isusu - rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi kojom je završio niz razmišljanja o Djelima apostolskim.

Potom se papa Franjo obratio svima koji su proteklih godinu dana slušali njegove kateheze.

- Draga braćo i sestre, na kraju ovog putovanja koje smo zajedno prošli, slijedeći put evanđelja po svijetu, neka Duh Sveti u svakom od nas oživi poziv da budemo hrabri i radosni navjestitelji evanđelja. Neka i nas učini sposobnima poput svetoga Pavla da natopimo svoje kuće evanđeljem i da od njih učinimo prostor za bratstvo, gdje ćemo prihvaćati Krista živoga koji nam dolazi u susret u svakom čovjeku i u svakom vremenu - zaključio je Papa.

Nakon kateheze, na kraju opće audijencije, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mlade, stare, bolesne i mladence, te pozvao da otvorimo svoja srca potrebama Crkve i da po Isusovom primjeru budemo blizu braći, gradeći pravedniji svijet.  

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!