Papa o molitvi: Bit svake kršćanske molitve je ljubav

Kršćanska molitva ulazi u odnos s Bogom koji ima blagi lik, koji ne želi zastrašiti ljude.

1.jpg
Autor
laudato.hr/N.F./D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
13.05.2020 15:49

Papa Franjo na današnjoj je općoj audijenciji napravio drugi korak u katehezama o molitvi koje je započeo prošlog tjedna.

- Molitva pripada svima: ljudima svih religija, a najvjerojatnije i onima koji ne ispovijedaju ni jednu. Molitva nastaje u tajni naše nutrine, na mjestu koje često duhovni pisci nazivaju 'srce'. Dakle, moliti u nama nije nešto periferno, nije neki drugi odabir i marginalno, već je najintimnije otajstvo nas samih - kazao je Sveti Otac. 

Pojasnio je kako u molitvi koristimo emocije, ali ne možemo reći da je molitva samo emocija. Također, u molitvi koristimo razum, ali molitva nije samo razumski čin. Drugim riječima, kada molimo onda cijeli čovjek moli, ali samo ako moli njegovo 'srce'.

- Molitva je zaziv koji nadilazi nas same: nešto što se rađa u našoj intimi i pruža ruku, jer osjeća čežnju za susretom. Molitva je glas jednog 'ja' koji tapka u nepoznato, prema jednom 'Ti'. To je nostalgija za susretom, susretom između ja i Ti - rekao je Papa nadodavši kako se molitva kršćana rađa iz Božje objave.

Podsjetio je kako u prvim slavljima u novoj liturgijskoj godini slavimo Boga koji ne ostaje sakriven već ljudima nudi svoje prijateljstvo. Bog otkriva svoju slavu u siromaštvu Betlehema, u divljenju, razmatranju mudraca, u krštenju u Jordanu, po čudu na svadbi u Kani. Ivanovo evanđelje završava sažetom tvrdnjom velikog himna iz Ivanova prologa: 'Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani' (Iv 1, 18).

- Kršćanska molitva ulazi u odnos s Bogom koji ima blagi lik, koji ne želi zastrašiti ljude. To je prva karakteristika kršćanske molitve. Ako su ljudi oduvijek bili naučeni približiti se Bogu preplašeni, u strahu pred ovim zadivljujućim i strahovitim, ako su se naučili častiti ga na ropski način, kao podložnik koji želi u potpunosti poštivati svoga gospodara, kršćani se naprotiv obraćaju Njemu usudivši se zvati ga s punim povjerenjem imenom 'Otac'. Štoviše, Isus Oca naziva tata - pojasnio je papa Franjo.

Napomenuo je kako je kršćanstvo izbacilo svaki 'feudalni' odnos s Bogom. Stoga u baštini naše vjere ne postoje izrazi poput 'podčinjenost', 'ropstvo' ili 'vazalstvo'; već riječi poput 'savez', 'prijateljstvo', 'zajedništvo' itekako postoje.

- Bog je prijatelj, saveznik, zaručnik. U molitvi se može stvoriti odnos povjerenja s Njim, do te mjere da nas je Isus u 'Očenašu' naučio uputiti niz pitanja Ocu. Boga možemo sve pitati, objasniti mu sve, o svemu pričati. Nema veze ako se u odnosu s Bogom osjećamo krivi, nesavršeni: nismo dobri prijatelji, nismo zahvalna djeca, nismo vjerni supružnici. On nas svejedno voli - istaknuo je Papa.

Pozvao je vjernike da pokušaju moliti ulazeći u otajstvo Saveza, moliti tako da se stavimo u milosrdne Božje ruke, da se osjećamo kao gosti koji nisu zaslužili toliku čast.

- Isus kuca na vrata našeg srca, kuca ustrajno i nježno, strpljiv je kao majka, kako otac, kuca nježno i ljubi. Ponavljati Bogu, u začuđenosti molitve: je li moguće da Ti poznaš samo ljubav? Bog uopće ne pozna mržnju, samo ljubav. To je žarka bit svake kršćanske molitve - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!