Papa poručio Afrikancima da budu protagonisti evangelizacije

Papa Benedikt je jutros tijekom svečane mise predao predstavnicima afričkih biskupskih konferencija apostolsku pobudnicu koju je jučer potpisao u Ouidu, odakle se nekada izvozilo crno roblje u Ameriku.

papa-a.JPG
Objavljeno:
 
20.11.2011 00:00
Papa Benedikt je jutros tijekom svečane mise s dvije stotine biskupa i tisuću svećenika na stadionu u Cotonou, na kojoj je sudjelovalo osamdesetak tisuća vjernika ne samo iz Benina, već i iz svih obližnjih zemalja, predao predstavnicima afričkih biskupskih konferencija apostolsku pobudnicu koju je jučer potpisao u Ouidu, odakle se nekada izvozilo crno roblje u Ameriku.

Afrikancima je preporučio da grade svijet u kojem pravda i istina neće biti prazne riječi. Kršćane je pozvao da budu protagonisti evangelizacije kontinenta i da rade na pomirenju. Objasnio je kako se u Africi odražava lik Krista kralja i patnika, koji sliči onima koji su zapostavljeni, a to su gladni, žedni, goli, stranci, bolesnici i zatvorenici. Kako se ponašamo prema njima, ponašamo se i prema Isusu – pojasnio je Papa, objašnjavajući značenje posljednje nedjelje liturgijske godine, svetkovinu Krista kralja. To je ponašanje i danas zaprepašćujuće kao što je bilo i prije dvije tisuće godina. I danas vidimo znakove moći u uspjesima, u novcu i vlasti. Teško prihvaćamo kralja, koji služi malima, ponizmima, kralja čije je prijestolje križ. Vladati znači služiti – istaknuo je Papa i nazočne pozvao da se mole za afričke narode kako bi svi mogli uživati pravdu, mir i radost Kraljevstva božjega. Posebno je u propovijedi Papa potaknuo okupljene na poštovanje i ljubav prema svakom bolesniku, te ohrabrio sve oboljele od AIDS-a i ostalih teških bolesti, kao i sve one koji se za njih skrbe.

Papa je također izrazio nadu da njegovim odlaskom neće prestati zanimanje za afrički kontinet koji je povjerio prije molitve Anđeoskog pozdravljenja Blaženoj Djevici Mariji kako bi svojim zagovorom pratila njegovu budućnost, a posebno budućnost evangelizacije cijele Afrike, koja je Svetoj obitelji pružila i gostoprimstvo. Papa Benedikt je preporučio afričkim kršćanima da budu sol afričkog kontinenta, blagoslovljene zemlje krvlju tolikih mučenika, muškaraca, žena i djece, svjedoka kršćanske vjere, da budu svjetlo svijeta, svjetlo Afrike, koja često traži teškim iskušenjima putove mira i pravde za svoje stanovnike te zazvao na Afriku Božji blagoslov.

Svečana Papina misa, na kojoj je prema riječima o. Frederica Lombardija sudjelovalo 40 tisuća vjernika unutar stadiona, a jednako toliko ih je bilo oko stadiona prateći misu na velikim ekranima, bila je vrhunac posjeta Svetoga Oca Beninu. O. Lombardi je novinarima pojasnio da Papa nije, kako su to mnogi očekivali, odlučnije zatražio pomoć bogatih zemalja afričkome kontinentu, nego je potaknuo i ohrabrio afričke narode da sami svojim snagama grade bolju budućnost temeljenu na pravdi, miru i pomirenju.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!