Papa poručio sportašima: Zajedno moramo trčati životnu trku

Papa Franjo nakon jučerašnje opće audijencije susreo se s malom skupinom sportaša.

4.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Wallpaperflare
Objavljeno:
 
21.05.2020 16:31

Ovih dana trebao se održati Međunarodni atletski susretu 'Trčimo zajedno - Simul Currebant', ali je kao i većina sportskih događanja otkazana zbog pandemije koronavirusa. Riječ je osusretu kojeg organizira Vatikanska atletika u suradnji s drugim talijanskim sportskim skupinama s ciljem slanja poruke mira i solidarnosti, slaveći kroz sport temeljne vrijednosti kao što su susret, međusobno dijeljenje, uključivost i dijalog.

Međutim, Sveti je Otac odlučio u svoju audijenciju primiti skupinu sportaša koji su trebali sudjelovati na atletskom susretu.

Kako izvještava Vatican News, među njima su bili jedanaestogodišnja djevojčica u kolicima koja boluje od neurodegerativne bolesti, atletičar s intelektualnim teškoćama, žrtva nasilja u školi; migrant iz Gane koji se iskrcao na Siciliju nakon što je preživio zatvor u Libiji; žena koja izdržava kaznu u rimskom zatvoru Rebibbia i djevojka s majkom koja nije Talijanka, a natječe se za talijansku reprezentaciju u atletici.

- Svaki dan ljudi daruju drugima čak i svoj život, poput majki i očeva, a vi drugima dajete ljepotu sporta. U onom 'više' koje se daruje drugima, nalazi se bit sporta; neodvajanje od drugih koji nas okružuju, iskazujući poštovanje čekanjem drugoga, učeći, u skladu s evanđeoskim naukom, ići u korak s onima koji imaju drugačiji ritam ili ih barem cijeniti i uključiti u naš korak - rekao im je Papa.

Istaknuo je kako je atletski susret prilika da paraolimpijski atletičari, atletičari s mentalnim poteškoćama, izbjeglice, migranti i zatvorenici koji bi bili i suci na utrci, svi zajedno s jednakim dostojanstvom, mogu trčati s olimpijskim prvacima. Bilo bi to konkretno svjedočanstvo što bi sport morao biti, most koji ujedinjuje žene i muškarce raznih religija i kultura, promičući uključivost, prijateljstvo, solidarnost, odgoj i obrazovanje, kratko rečeno most mira.

- Dakle, ako se neće moći trčati nogama, moći će se srcem - rekao je papa Franjo, stavivši na raspolaganje neke sportske predmete u dobrotvorne svrhe.

Na kraju je Papa istaknuo osjetljivost prema stvarnim potrebama ljudi, osobito prema obiteljima koje pomaže dječji dispanzer Sveta Marta koji u Vatikanu djeluje gotovo 100 godina.

- Istinske vrijednosti sporta osobito su važne kako bismo se suočili s ovim vremenom pandemije i pogotovo ponovnim pokretanjem aktivnosti. Zajedno moramo trčati životnu trku - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan