Papa posvećenim djevicama: Budite žene radosti

Papa Franjo uputio je poticajnu poruku povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā, u kojima Papa vidi znak zaručničke ljubavi koja Krista povezuje s Crkvom.

9.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
02.06.2020 19:07

Papa Pavao VI. objavio je 1970. godine novi Obred posvećenja djevica, po kojem se djevice posvećuju bilo laički bilo monaški.

- Marija iz Nazareta, 'žena himna Veliča' i 'majka živoga evanđelja', primjer je u koji se trebaju ugledati kako bi bile 'žene radosti', sposobne poučiti Crkvu da ljubi siromašne, da pomaže slabima; kako bi bile pune paruzije, otvoreno govorile, daleko od ogovaranja, te djelotvorne i utjecajne kako bi spriječile zloporabu moći - napisao je Papa u svojoj poruci.

Kako prenosi Vatican News, papa Franjo je dao viđenje ženskoga prinosa u Crkvi, istaknuo besplatni dar Duha Svetoga koji sve stvari čini novima, kao i vjernost zaručnicā, te podsjetio na riječi Benedikta XVI. koje je 2008. godine upravio sudionicama kongresa Reda posvećenih djevica (Ordo virginum), kada ih je nazvao zvijezdama koja usmjeravaju hod svijeta.

- Nemojte ugasiti proroštvo svojega poziva! Pozvane ste, ne svojom zaslugom nego po Božjemu milosrđu, učiniti da u vašem životu blista lice Crkve, Kristove zaručnice, koja je djevica jer, iako ju čine grješnici, čuva cjelovitom vjeru, stvara i daje da raste novo čovječanstvo - poručio im je Sveti Otac.

Osim toga, potaknuo ih je da se ne odvajaju od sredine u kojoj žive i u kojoj su pozvane dati svoje svjedočanstvo u stilu evanđeoske blizine, jer su pozvane biti žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti.

- Tkajte svojom blagošću osnove istinskih odnosa koji će četvrti naših gradova osloboditi samoće i anonimnosti. Budite sposobne za otvoren razgovor, ali držite se daleko od kušnje brbljanja i ogovaranja. Imajte mudrost, poduzetnost i utjecajnost ljubavi, kako biste se suprotstavile oholosti i spriječile zloporabu moći. Kao znak Crkve Zaručnice, budite uvijek žene radosti, po primjeru Marije iz Nazareta, majke živoga evanđelja - potaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!