Papa pozvao svećenike da iziđu k bolesnicima noseći snagu Božje riječi i euharistiju

Papa Franjo je danas slavio Misu u Domu svete Marte koju je zbog zabrane javnih okupljanja bilo moguće pratiti preko interneta.

3.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
10.03.2020 17:26

Papina poruka na današnjoj Misi bila je vrlo jasna. I dok se cijela Italija 'zatvara' u svoje domove iz straha od koronavirusa, Sveti Otac poziva svećenike da iziđu k bolesnicima, noseći snagu Božje riječi i euharistiju.

Nadahnjujući se evanđeljem današnje liturgije koje govori o pismoznancima i farizejima onoga vremena, Papa je u propovijedi govorio o grijesima, prenosi Vatican News.

- Jučer nas je Božja riječ poučavala priznati svoje grijehe i ispovjediti ih, no ne samo umom, nego i srcem, duhom stida kao plemenitijeg stava pred Bogom zbog naših grijeha - rekao je Sveti Otac.

Istaknuo je kako Bog poziva sve grešnike na dijalog, na razgovor s njim jer zna da nas grijeh tjera da se sakrijemo.

- To se dogodilo Adamu i Evi. Nakon što su sagriješili, sakrili su se, jer ih je bilo sram; bili su goli. I grešnik, kada osjeti stid, potom je u napasti da se sakrije. No Gospodin poziva: 'Hajde, dođite da se pravdamo, razgovarajmo o vašem grijehu i situaciji. Nemojte se bojati!' I nastavlja: 'Budu l' vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna'. Dođite, jer ja sam sposoban sve promijeniti, ne bojte se doći da razgovaramo, unatoč svojoj bijedi, budite hrabri. To vam govori Bog - kazao je Papa Franjo.

Prisjetio se sveca koji je bio vrlo skrušen i mnogo molio. Uvijek je nastojao Gospodinu dati sve što ga je tražio, ali unatoč tome Bog nije bio zadovoljan.

- I jednoga dana kao da se pomalo naljutio na Gospodina, jer je bio temperamentan, te mu je rekao: 'Gospodine ne razumijem te. Sve ti dajem, a ti si uvijek nezadovoljan, kao da nešto nedostaje. Što nedostaje?' Gospodin mu je odgovorio: 'Daj mi svoje grijehe. To je ono što nedostaje'. To znači imati hrabrosti ići, sa svojom bijedom, ići razgovarati s Gospodinom: 'Hajde, dođite! Raspravljajmo! Ne bojte se.

Naglasio je kako u našem razgovoru s Bogom često znamo pristupiti kao da nismo grešnici. Kazao je da je to ono što Gospodin prekorava kod zakonoznanaca koji čine ispraznost.

- Ispraznost je upravo mjesto gdje se zatvaramo Gospodinovom pozivu. Međutim, Gospodinov poziv je poziv oca i brata: Dođite! Razgovarajmo, razgovarajmo! Mogu promijeniti vaš život! Neka nas te Gospodinove riječi ohrabre; neka naša molitva bude stvarna molitva u svezi s našom stvarnošću, grijesima i bijedom. Razgovarajte s Gospodinom. On zna što smo. I mi znamo, no ispraznost nas uvijek poziva da to pokrijemo. Neka nam Gospodin pomogne! – zaključio je Sveti Otac. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan